Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS V Iráne od utorka opätovne otvoria všetky mešity v krajine

Mešita v Iráne
Mešita v Iráne (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

TEHERÁN - V utorok sa znova otvoria všetky mešity v Iráne. Ide o ďalší krok v plánoch vlády zmierniť opatrenia zamerané na prevenciu šírenia nového typu koronavírusu. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá.

Rozhodnutie, ktoré padlo po konzultácii s ministerstvom zdravotníctva, prichádza napriek tomu, že niektoré časti Iránu vrátane provincie Chúzestán na západe krajiny evidujú nárast prípadov infekcie. Minulý týždeň v piatok sa po dvojmesačnej prestávke obnovili modlitebné stretnutia v 180 mestách, kde je podľa úradov nízke riziko nákazy. Návrat k piatkovým modlitbám - stále zakázaným v hlavnom meste Teherán a niekoľkých ďalších veľkých mestách - nasledoval po tom, ako minulý týždeň v pondelok opätovne sprístupnili 132 mešít v oblastiach, ktoré sú trvalo bez výskytu epidémie choroby COVID-19.

Školy sa v Iráne znovu otvoria na budúci týždeň, vyhlásil v nedeľu prezident Hasan Rúhání. Krajina už zrušila aj zákaz medzimestského cestovania a svoju činnosť obnovujú i veľké nákupné strediská. Irán podľa najnovších informácií ministerstva zdravotníctva eviduje vyše 109.000 diagnostikovaných prípadov nákazy a 6685 súvisiacich úmrtí.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Irán, jedna z najťažšie postihnutých krajín Blízkeho východu, začal zmierňovať protipandemické reštrikcie so zámerom nepoškodiť svoju ekonomiku, už beztak sužovanú americkými sankciami. Zdravotnícke úrady však varujú, že zmiernenie opatrení môže viesť k ďalšiemu nárastu prípadov infekcie.

Rúhání v pondelok oznámil zmenu na poste ministra priemyslu, baní a obchodu. Podľa Reuters ide o snahu posilniť ekonomiku. Rezu Rahmáního nahradí ako dočasný šéf rezortu Hosejn Modares Chiabání. Prezident vyzval nového ministra, aby stabilizoval ceny automobilov, odstránil prekážky pre domácu výrobu a rozšíril export neropných produktov.

Viac o téme: OtvorenieIránMešityKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu