Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Teplo vírus evidentne nezabíja: V Brazílii ani nestíhajú pochovávať nové obete

Situácia v Brazílii je krizická Zobraziť galériu (4)
Situácia v Brazílii je krizická (Zdroj: TASR/AP Photo/Leo Correa/Andre Penner)

BRAZÍLIA - Niektorí ľudia sa po vypuknutí svetovej pandémie koronavírusu spoliehali aj na tvrdenia, že infekcia vymrie s príchodom teplých dní a letných mesiacov. Zrejme to tak nie je a dôkazy o stále pretrvávajúcom víruse možno badať aj v takej Brazílii, kde sú teploty vysoké už teraz.

Teploty sa v Brazílii pohybujú na vysokých úrovniach a už aj teraz prekročia približne 25 stupňov Celzia. To nie sú práve nízke hodnoty a nový koronavírus tam dosahuje už viac ako 108-tisíc infikovaných ľudí. Každým dňom narastajú aj počty obetí, ktorých už je viac ako 7360. Niektorí dokonca skončia v masových hroboch, o čom svedčia aj tieto snímky.

KORONAVÍRUS Teplo vírus evidentne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andre Penner)

Izolácia od sveta nepomohla

Príkladom je brazílske veľkomesto Manaus, kde zomiera oveľa viac ľudí ako pred rokom, čo sa pripisuje aj ochoreniu COVID-19. Mesto sa nachádza hlboko v amazonskom pralese a je desivé, že aj takto uzavreté mesto, kam sa nedá dostať inak ako lietadlom či loďou, sa s vírusom stretáva v neľahkom boji a buldozéry, ktoré hlinou prikrývajú tamojších zosnulých pridávajú ešte horšiu mozaiku do už tak pesimistického obrazu.

KORONAVÍRUS Teplo vírus evidentne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andre Penner)

Smutné pohreby

Keďže ochorenie je práve na svojom vrchole, úmrtí o to viac pribúda. Pohreby sú pritom komplikované a častokrát sa na nich môžu zúčastniť len traja ľudia. Hrobári sú už tak neskutočne zaneprázdnení, že zosnulých niekedy pochovávajú aj vlastní rodinní príslušníci.

KORONAVÍRUS Teplo vírus evidentne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Leo Correa)

Teplo vírus nezastaví

Ako možno aj na tomto príklade vidieť, je evidentné, že vírus ako taký teplo nezabíja, keďže oblasť amazonského pralesa je na teplo a vlhko viac ako bohatá. „Nie sme v stave ohrozenia – sme už za tým. Je to štádium úplnej katastrofy. Ako krajina, ktorá je vo vojne – a prehrala ju,“ znejú vážne slová starostu mesta Arthura Virgília Neta pre The Guardian.

„Je to tragický surrealizmus. Keď myslím na situáciu, ktorej čelí Manaus, nemôžem prestať myslieť na Gabriela Garcíu Márqueza,“ pokračuje starosta mesta. Márquez bol totiž spisovateľ, ktorý sa venoval magickému realizmu. Provincia Amazonas má navyše jedno z najhorších zdravotníckych systémov v krajine a mesto Manaus, je jediné, ktoré má jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS). Nemocnice, podobne ako hrobári, nestíhajú a obete často držia v mraziarenských vozidlách, ktoré bývajú zaparkované pred nemocnicou.

Viac o téme: TeploBrazíliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu