Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Dobré správy: Taliansko hlási najnižší počet denných úmrtí od začiatku karantény

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Taliansko v nedeľu zaevidovalo 174 úmrtí na nový koronavírus, čo je najnižší počet od 10. marca, keď vláda v krajine vyhlásila celoplošnú karanténu. Celkovo si epidémia infekčnej choroby COVID-19 v Taliansku vyžiadala životy 28.884 ľudí. Viac obetí v celosvetovom meradle hlásia len Spojené štáty.

Denné bilancie počtu úmrtí a nakazených v Taliansku už niekoľko týždňov naznačujú, že epidémia je pod kontrolou a zdravotný systém nie je pod takým intenzívnym tlakom - na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo podľa údajov z nedele hospitalizovaných už len 1501 osôb, čo je najmenej od 13. marca. Aj vzhľadom na tieto priaznivé ukazovatele talianska vláda súhlasila so zmiernením obmedzení platných od 10. marca.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Otváranie sa ekonomiky a uvoľňovanie obmedzení na pohyb ľudí sa začne v pondelok a bude veľmi opatrné. Vláda obyvateľstvo vyzvala, aby zostalo "v strehu" a dodržiavalo najmä odporúčania v oblasti hygieny a vyhýbania sa spoločenského styku.

Od pondelka budú v Taliansku opäť otvorené parky, ale ľudia aj tam budú musieť zachovávať bezpečný odstup - podobne ako na pracoviskách alebo vo verejnej doprave. Voľný pohyb osôb bude možný len v domovskom regióne, jeho opustenie bude naďalej povolené iba z naliehavých pracovných alebo zdravotných dôvodov. Vláda odporúča aj naďalej dávať prednosť práci z domu. Reštaurácie a prevádzky rýchleho občerstvenia budú môcť robiť výdaj jedla.

Aktivity v niektorých sektoroch hospodárstva: v stavebníctve, či automobilovom priemysle, sa v Taliansku obnovili už 27. apríla. Školy zostanú zatvorené do septembra, uviedla AFP. Predškolské zariadenia by však za dodržania prísnych hygienických opatrení mohli byť otvorené v júni, uviedlo v nedeľu talianske ministerstvo školstva.

Viac o téme: ObeteKaranténnaTalianskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu