Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Pandémia vírusov sa využíva na obmedzenie slobody tlače, tvrdí Medzinárodný tlačový inštitút

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Pandémiu nového koronavírusu zneužívajú vlády na celom svete na ďalšie obmedzenia slobody tlače. Konštatuje to podľa agentúry AP Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) vo svojej najnovšej správe, ktorú vydal pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripadajúceho na 3. mája.

IPI v správe dospel k záveru, že v demokratických i autokratických štátoch dáva pandémia vládam možnosť zvýšiť kontrolu médií pod zámienkou zabránenia šíreniu dezinformácií. Autoritárske vlády podľa IPI zneužívajú mimoriadne opatrenia na ďalšie reštrikcie voči nezávislým médiám a kriminalizáciu žurnalistiky, zatiaľ čo v demokratických zriadeniach je na vzostupe "snaha kontrolovať verejnú diskusiu a obmedzovať prístup k informáciám o pandémii".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Za uplynulého dva a pol mesiaca zaznamenal IPI 162 porušení slobody tlače súvisiacich s informovaním o koronavíruse. Takmer v tretine prípadov došlo k zatknutiu, zadržaniu alebo obvineniu novinára. IPI vydal svoju správu tri dni po tom, ako  Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) zverejnila prieskum, podľa ktorého sa pracovné podmienky novinárov na celom svete počas koronavírusovej pandémie zhoršili v dôsledku rušenia miest a útokov na slobodu médií.

Medzinárodný tlačový inštitút je najstaršia organizácia zameraná na posilnenie slobody tlače. Založený bol v roku 1950 na stretnutí editorov z 15 krajín sveta. V súčasnosti sú jeho členmi zástupcovia redakcií zo 115 krajín. IPI má sídlo vo Viedni, do roku 2000 ním bol Zürich.

Viac o téme: SlobodaPandémiaObmedzeniaKoronavírusMedzinárodný tlačový inštitút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu