Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Katastrofa v dome dôchodcov: Personál utiekol a nechal seniorov na starosť jedinej žene

V domove dôchodcov nezostal okrem seniorov takmer nikto. Zobraziť galériu (2)
V domove dôchodcov nezostal okrem seniorov takmer nikto. (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - To, čo sa odohráva v týchto dňoch v jednom z poľských sociálnych zariadení, kde sú umiestňovaní seniori, sa len ťažko popisuje. Po šírení nákazy COVID-19 tak na 56 ľudí v pokročilom veku zostala jediná sestra.

Informoval o tom tamojší web Wyborca. Z opatrovateľského domu, kde sa rozšírilo ochorenie totiž utiekli všetci zdravotníci a odmietli viac nastúpiť do služby. O klientov s koronavírusom sa stará jedna zdravotníčka. Jej manžel sa pustil do kritiky úradov a varuje ich. Jeho žena je totiž na pokraji nervového zrútenia.

Sama na viac ako 50 ľudí

Opatrovateľský dom sa nachádza uprostred štvrte Mokotow vo Varšave. V dome žije viac ako päťdesiat seniorov. Prvý prípad bol zaznamenaný len koncom marca, no infekcia sa začala šíriť prirýchlo.

Nariadenie poslúchla len jediná sestra

Keď sa rezort zdravotníctva rozhodol, že počas epidémie môže zdravotnícky personál pracovať len na jednom mieste, takmer všetci pracovníci zbabelo počas jednej noci utiekli. Niekoľko dní sa o seniorov začala starať aj riaditeľka centra, tá však musela teraz nastúpiť do karantény. Úrady začali konať a poslali do zariadenia posily. Až šesť zdravotníkov však rozhodnutie ignorovalo. Na túto úlohu sa zo siedmych zdravotníkov odhodlala len jediná sestra.

KORONAVÍRUS Katastrofa v dome
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Vyčerpaná na kosť a nechce o tom hovoriť ani s manželom

Zdravotníčka Aleksandra sa tak stará o viac ako päťdesiatku chorých ľudí. "Pracuje takmer nepretržite, 24 hodín denne. Od piatku neopustila zariadenie ani na okamih," hovorí jej manžel Jacek Pieśniewski. Ten hovorí, že je na pokraji totálneho vyčerpania a zhoršuje sa jej zdravotný stav, bolia ju nohy aj chrbát. "Nechcem si predstaviť, čo sa stane, keď nedostane okamžitú pomoc," varoval Pieśniewski. "Nechce mi nič povedať, ale viem, že toho má dosť. Keď sa jej pýtam, odpovie 'nepýtaj sa'," uzavrel muž.

Aleksandra má pre seba však podľa informácií len dve miestnosti. Čoraz viac seniorov je chorých, Pieśniewski dokonca navrhol, aby na miesto išli vojenskí lekári. "Neprekvapuje ma, že personál odmieta chodiť do práce. Majú plné právo na obavy o svoje zdravie. Veľa sestier má chronické problémy," uvádza Aleksandrin muž.

Čo je však vo víre pesimistických správ jedna pozitívna, je fakt, že do štvrte dorazili aspoň ochranné pomôcky. V Poľsku je teraz viac ako 6 600 nakazených novým koronavírusom. Už 232 ľudí chorobe podľahlo.

Viac o téme: Domov dôchodcovPoľskoVaršavaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu