Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Klimatológovia sú šťastím bez seba: Nad Arktídou sa deje čosi úžasné, ozónová diera na ústupe

Ozónová diera sa pomaly ale isto uzatvára .
Ozónová diera sa pomaly ale isto uzatvára . (Zdroj: YouTube/ European Space Agency, ESA)

BERLÍN - Situácia bola doteraz alarmujúca. Vedci v súvislosti so situáciou ozónovej vrstvy nad Arktídou mali skôr hlavu v smútku. Táto vrstva sa totiž rekordne stenčila, nad už zmienenou Arktídou sa tak objavila neobvyklá ozónová diera.

Takáto situácia je v týchto oblastiach viac ako nezvyčajná. Na opačnom konci zemegule, na Antarktíde, sa takéto diery vytvárali počas tzv. austrálskych jarí. Na severnej pologuli ide o niečo vzácne. O takéto silné porušenie tejto vrstvy išlo naposledy ešte v roku 2011.

Optimizmus nebol na mieste ani tento rok

Odborníci pritom hovoria, že aj tento rok príde k úbytku arktického ozónu. Ten má byť pritom ešte väčší ako v roku 2011. Už koncom marca časopis Nature pritom hovoril o raritnej ozónovej diera nad Arktídou. Jej veľkosť je podľa tohto médiá asi trikrát väčšia ako Grónsko. "Táto diera neohrozuje zdravie ľudí a pravdepodobne sa v najbližších týždňoch zacelí. Je to však mimoriadny atmosférický jav, ktorý sa zapíše do kníh," píše sa v Nature.

V tomto kontexte treba zdôrazniť, že ozónová vrstva nie je len tak hocičím a chráni všetky živé bytosti a zvieratá pred ultrafialovými lúčmi. Ak sa rozpadne, hrozia mnohé zdravotné problémy, medzi ktorými určite vyčnieva aj rakovina kože a iné vážne a smrteľné ochorenia. 

Prišla pozitívna zmena

Teraz sa však situácia zmenila. Pričinili sa o to aj netradičné poveternostné podmienky nad Arktídou, kde v týchto dňoch silné prúdenie vetrov zo západu spôsobuje pomalý, ale istý zánik ozónovej diery. Toto zacelenie diery bolo zapríčinené aj vďaka vzniku víru vzduchu s veľmi nízkou teplotou.

Viac o téme: Ozónová dieraArktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu