Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Covid-19 sa preceňuje: Čína urobila neodpustiteľnú chybu, tvrdí odborník

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Nebezpečný koronavírus, ktorý ochromil celý svet, aj naďalej sužuje Slovensko a všade sa prijímajú prísne opatrenia. Podľa českého odborníka Karla Drbala sa však choroba Covid-19, ktorú spôsobuje, značne preceňuje.

Karel Drbal vyučuje imunológiu a systémovú biológiu na Katedře buněčné biologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Zaoberá sa výskumom dynamiky imunitnej odpovede proti nádorom a infekčným chorobám s vývojom väzobných látok a protilárok. Na českom portáli Echo24 napísal aj o tom, prečo si myslí, že sa nový koronavírus preceňuje. 

KORONAVÍRUS Prvá obeť medzi zdravotníkmi? Zomrela sestra z nemocnice, v ktorej ležal nakazený taxikár

Podľa Drbala je z pohľadu imunológa jasné, že sa v médiách, ale aj medzi niektorými vedcami choroba Covid-19 preceňuje, pretože nakazil už veľkú časť obyvateľstva po celom svete. "Veľká časť infikovaných, áno, myslím tým viac ako 99% sa mu prirodzene ubránila alebo sa v blízkej budúcnosti ubráni s rúškami a mytím rúk ako samozrejmou súčasťou bežného života," píše Drbal s tým, že je obdobie chrípky, cholery a tuberkolózy, preto je potrebné chrániť seba aj okolie. 

Čína zareagovala neskoro

Podľa odborníka nás prekvapila najmä rýchlosť, akou sa koronavírus rozšíril z Číny do iných krajín a najmä do Európy. "Rozhodovanie v čase šíriacej sa infekcie a s tým súvisiacej paniky je nepochybne ťažká vec. Dnes rozhodujeme pod tlakom verejnosti a väčšinou aj v záujme obmedzených lekárskych kapacít pre starostlivosť o kritických pacientov," píše Drbal.

"Je potrebné pripomínať, že zmyslom krízových opatrení má byť identifikácia a ochrana ohrozených skupín a izolácia a liečba kriticky chorých," hovorí s tým, že Čína až po mesiaci a pol prijala potrebné opatrenia. 

"To je neodpustiteľné! Najskôr nechala, aby sa infekcia rozšírila, zlikvidovala časť lekárov a sestier, aby potom na izoláciu epicentra vo Wu-chan nasadila vojenský režim. Kľúčová bola izolácia celých polných nemocníc s podtlakovým režimom, ale hlavne lekárskeho personálu," napísal odborník. 

Podľa Drbala sa dá infekčná vlna za prísnych opatrení zvládnuť behom mesiaca a veľká časť populácie ostane imúnna voči tomuto ochoreniu, prípadne jemu podobnému. Dôležité však je stále testovať pacientov s respiračnými problémami a izolovať ich. 

Viac o téme: PandémiaKoronavírusImunológCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu