Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Julie (†16) zomrela v parížskej nemocnici: FOTO Dva testy mala negatívne, srdcervúca spoveď mamy

Vo Francúzsku zomrelo 16-ročné dievča nakazené koronavírusom Zobraziť galériu (3)
Vo Francúzsku zomrelo 16-ročné dievča nakazené koronavírusom (Zdroj: Facebook)

PARÍŽ – Zákernému ochoreniu COVID-19 podľahla aj 16-ročná Julie. Mladá Francúzska mala spočiatku "iba" kašeľ. Jej matka Sabine pre tamojší denník opísala obrovskú bolesť zo straty dieťaťa.

Nakazených je vo Francúzsku viac ako 40.000 ľudí, 2606 osôb s ochorením COVID-19 spôsobeným koronavírusom zomrelo. Ide o piatu najvyššiu mieru úmrtnosti na svete.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Spoveď Češky žijúcej v Španielsku: Situácia je zúfalá, na vine sú aj dve veľké akcie

Julie (†16) mala kašeľ, liečila sa doma

Koronavírusová infekcia vzala život aj 16-ročnej Francúzske, Julie. „Nedá sa to prežiť,“ opisuje stratu dcéry Sabine. „Mala iba kašeľ,“ dodala.  

Žena pre tamojší denník Ouest France povedala, že kašeľ sa u Julie objavil asi týždeň pred jej smrťou. Zdal sa neškodný, liečila sa sirupom, bylinkami a inhalovaním.

V sobotu však začala pociťovať problémy s dýchaním. „Nie veľmi, len občas mala problém sa nadýchnuť,“ spomína Sabine.

Vo Francúzsku zomrelo 16-ročné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Skončila na JIS-ke

Následne sa dostavili záchvaty kašľa, ktoré Sabine donútili v pondelok odviesť dcéru k doktorovi. Všeobecný lekár síce skonštatoval akceptovateľnú nedostatočnosť dýchania, no povolal záchranné orgány. Prišli hasiči v maskách, kombinézach a rukaviciach, ktorí dievčaťu nasadili masku s kyslíkom a odviezli ju do najbližšej nemocnice v Longjumeau.

Sabine sa vrátila domov. Neskôr jej volali z nemocnice. Hovorili jej o skene pľúc, pľúcnej kapacite, no výsledok nebol vážny. Tínedžerke spravili aj test na koronavírus. Jeho výsledok v tom čase ešte nebol známy.

Julie sa v noci výrazne pohoršilo. Kvôli nedostatočnosti dýchania ju transportovali do detskej nemocnice Necker v Paríži. Tam jej urobili ďalšie dva testy na COVID-19. Na intenzívnu starostlivosť bola prijatá v utorok. V poobedňajších hodinách ju prišla pozrieť Sabine. Julie bola ustráchaná. „Bolí ma srdce,“ povedala mame.

VIDEO Sviečka pre Julie: Večer 27.marca o 20.00 vzdali ľudia úctu Julie

Spravili jej tri testy na koronavírus, dva boli negatívne

Výsledok posledných dvoch testov bol negatívny. Lekári to matke aj dcére oznámili bez ochranného oblečenia. Zdalo sa, že Julie sa vyhla najhoršiemu. Keďže bolo neskoro, Sabine prisľúbila dcére, že sa zajtra vráti.

V neskorých večerných hodinách však mala telefonát z nemocnice – test spravený v Longjumeau bol pozitívny. Julie sa navyše pohoršilo, musela byť intubovaná. „Príďte rýchlo!“ zaznelo v ďalšom hovore, ktorý prišiel okolo pol jednej v noci.

Sabine spanikárila a kládla otázky, prečo výsledok prišiel až teraz, prečo dva testy nič neukázali a tretí áno, ako sa mohli takto pomýliť.

Prísny protokol v čase epidémie

Matke oznámil smrť dcéry riaditeľ nemocnice. Sabine prišla za Julie spolu so svojou ďalšou dcérou okolo jednej v noci. Už bola sivá, ale keď sa Sabine dotkla jej ruky, bola ešte teplá. Sestra jej pohladila čelo. Hneď na to im bolo vysvetlené, že ju už viac neuvidia, lebo protokol je počas epidémie je striktný.

Nebolo možné získať späť veci zosnulej, všetko sa musí spáliť. Rodine sa však vrátila retiazka, ktorú Julie dostala pri krste, a náramok.

Pohreb sa takisto musí uskutočniť len v úzkom kruhu blízkych, pričom truhla musí zostať zavretá. Nikto telo neoblečie, neupraví.

„Od začiatku sa hovorí, že sa to nedotýka mladých. Verili sme tomu, celý svet tomu verí,“ povedala Manon, staršia sestra Julie.

Viac o téme: FrancúzskoNákazaJulieSmrťTestCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu