Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS: Taliansko je v zúfalej situácii: Premiér oznámil mimoriadny balík na pomoc ľuďom

Taliansky premiér Giuseppe Conte Zobraziť galériu (3)
Taliansky premiér Giuseppe Conte (Zdroj: SITA/AP/Roberto Monaldo/LaPresse )

RÍM - Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil mimoriadny balík na pomoc ľuďom, ktorých pandémia nového koronavírusu zasiahla v najväčšej miere. Jeho súčasťou je aj zabezpečenie nákupných poukážok a potravinových balíčkov.

Ako uviedla agentúra Reuters, Conte v sobotu informoval, že starostovia budú môcť okamžite začať čerpať peniaze z nového balíka v hodnote 4,3 miliardy eur s cieľom pomôcť riešiť potreby svojich obyvateľov. Ďalších 400 miliónov eur poskytne Taliansko zo špeciálneho fondu určeného pre "ľudí, ktorí nemajú peniaze na zabezpečenie potrebných nákupov".


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Taliansko je krajinou, ktorú pandémia nového koronavírusu zasiahla v najväčšej miere. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 presiahol podľa sobotňajších údajov 10.000 a celkový počet nakazených prekonal 92.470. Vláda doteraz schválila opatrenia na podporu ekonomiky v hodnote 25 miliárd eur a s ďalším rozsiahlym balíkom pomoci v zhruba rovnakom rozsahu plánuje prísť v apríli.

Koronavírusom sa nakazilo aj 4000 ošetrovateľov

Približne 4000 ošetrovateľov v talianskom zdravotníctve sa dosiaľ nakazilo novým druhom koronavírusu, ktorý sa v Taliansku objavil prvýkrát koncom januára. Oznámil to v nedeľu tamojší národný ošetrovateľský zväz, ktorého údaje prevzala tlačová agentúra APA. Organizácia združujúca zdravotné sestry a bratov vyzdvihla výkony poskytované týmito členmi zdravotníckeho personálu v rámci boja proti koronavírusovej pandémii. Vyzvala zároveň vládu, aby ich vybavila dostatočnými ochrannými prostriedkami.

KORONAVÍRUS: Taliansko je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Celkovo 9.448 ošetrovateľov sa medzitým prihlásilo talianskemu úradu civilnej ochrany, ktorý chce posilniť zdravotný systém najpostihnutejšieho regiónu Lombardsko o ďalších 500 pracovníkov. Odborníci varujú pred nebezpečenstvom rozšírenia tzv. syndrómu vyhorenia medzi zdravotníkmi. Milánska Nemocnica Luigiho Sacca zriadila špeciálnu linku pre sanitárov, kde im v prípade potreby poskytnú psychologickú podporu.

"Päťdesiat percent ošetrovateľov a lekárov je vystavených nebezpečenstvu vyhorenia. Mnohí z nich majú sami príbuzných, ktorí zomreli na COVID-19. Napriek tomu ďalej pracujú," upozornila Emi Bondiová, riaditeľka psychiatrického oddelenia Nemocnice pápeža Jána XXIII. v Bergame. Spomenula pritom prípad lekárky, ktorá neprestala pracovať ani po strate svojho manžela i matky.

KORONAVÍRUS: Taliansko je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V nedeľu priletela do Talianska skupina 30 albánskych lekárov, ktorí majú pomôcť regiónu Lombardsko v boji proti koronavírusovej pandémii. Na letisku ich privítal predseda lombardskej samosprávy Attilio Fontana. Ešte v stredu pricestoval do Bergama v Lombardsku tím zložený zo 104 ruských lekárov a sanitárov.

Taliansko je krajinou, ktorú pandémia nového koronavírusu zasiahla v najväčšej miere. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 presiahol podľa sobotňajších údajov 10.000 a celkový počet nakazených prekonal 92.470.

Viac o téme: TalianskoKoronavírusGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu