Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Zázrak z Talianska! Starček (101), ktorý prežil španielsku chrípku, vyhral boj s nákazou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

RÍM - Prežil španielsku chrípku, druhú svetovú vojnu a porazil aj koronavírus. Stojedenročný starček z Talianska, pán P., je pre nás akýmsi svetielkom nádeje v týchto ťažkých časoch.

Pán P., ako ho nazývajú talianske úrady, sa narodil v roku 1919. Svet v tom čase sužovala pandémia španielskej chrípky. Chorobou sa nakazilo 500 miliónov ľudí, podľahlo zhruba 50 miliónov.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Oslavujú víťazstvo! Taliansky pacient číslo jeden sa vyliečil, nákaza mu však zasadila bolestivú ranu

„Žil skoro celé minulé storočie a nahliadol do nového tisícročia. Videl vojnu, hlad, bolesť, pokrok, ale tiež aj krízu,“ uviedla zástupkyňa primátora mesta Rimini Gloria Lisiová.

Stojedenročnému Talianovi potvrdili ochorenie COVID-19 zhruba pred dvoma týždňami. Následne bol hospitalizovaný v nemocnici v meste Rimini. Uplynulý týždeň ho prepustili domov.

Nielen pre Taliansko, ale aj pre ostatné krajiny je uzdravený starček nádejou v boji s koronavírusovou infekciou. „Je dôkazom toho, že ani v 101 rokoch nemáte napísaný svoj osud,“ povedala Lisiová.

KORONAVÍRUS Zázrak z Talianska!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Fabio Ferrari/LaPresse via AP)

Počet úmrtí na nákazu koronavírusom dosiahol v Európe 25.000

Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 od vypuknutia pandémie dosiahol v pondelok v Európe 25.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza zo zverejnených oficiálnych údajov.

Podľa AFP evidovali v pondelok k 14.30 h SELČ celkovo 25.037 smrteľných prípadov súvisiacich s koronavírusom. Celkovo bolo v Európe potvrdených 399.381 prípadov nákazy.

Európa je v súčasnosti globálne kontinentom s najvyšším počtom infikovaných. V dvoch najpostihnutejších krajinách sveta - v Taliansku a v Španielsku - zaznamenali 10.779 a 7340 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. V týchto krajinách dosiahol počet úmrtí viac ako tri štvrtiny zo všetkých úmrtí v rámci Európy.

Citované údaje predstavujú iba časť z reálneho počtu prípadov nákazy, keďže mnohé krajiny vykonávajú testy na prítomnosť koronavírusu iba v podozrivých prípadoch, ak sú osoby hospitalizované alebo majú vážne príznaky, dodáva AFP.

Viac o téme: TalianskoPacientCOVID-19KoronavírusUzdravenieNálaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu