Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Prezidentské voľby v čase pandémie? Opozícia vyzvala voličov na bojkot

Úradujúci poľský prezident Andrzej Duda
Úradujúci poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľská opozícia v nedeľu vyzvala voličov, aby bojkotovali májové prezidentské voľby, ktoré poľská vláda odmietla posunúť aj napriek riziku v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) plánuje voľby uskutočniť v pôvodnom termíne 10. mája. Takmer tri štvrtiny Poliakov (72 percent) však v prieskume verejnej mienky uviedli, že chcú, aby boli voľby posunuté. Prieskum sa uskutočnil telefonicky 23. marca na vzorke 1100 respondentov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Posunutie volieb žiadala aj opozičná prezidentská kandidátka Malgorzata Kidawa-Bloňská. "Bojkotujme tieto voľby, vaše životy sú najdôležitejšie," povedala v nedeľu Kidawa-Bloňská, ktorá je podľa AFP najväčšou súperkou súčasného prezidenta Andrzeja Dudu. Opozičná kandidátka dodala, že svoju kampaň pozastaví, aby sa mohla sústrediť na boj s pandémiou.

Voľby nebudú uskutočniteľné

Úradujúci prezident Duda v sobotu sám priznal, že voľby nebudú uskutočniteľné, ak bude v máji stále pretrvávať pandémia. Dolná komora poľského parlamentu v sobotu schválila pravidlá, ktoré ľuďom vo veku nad 60 rokov, osobám v karanténe a izolácii povolia voliť prostredníctvom pošty. Poľsko zaznamenalo viac ako 1700 prípadov nákazy koronavírusom a 20 ľudí zomrelo na následky ochorenia COVID-19, ktoré je týmto vírusom spôsobené.

Viac o téme: Prezidentské voľbyPoľskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu