Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Hrozné VIDEÁ z Talianska: Kolaps v nemocniciach! Márnice nestíhajú, mŕtvych odváža armáda

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno, Claudio Furlan/LaPresse via AP, Massimo Paolone/LaPresse via AP, ASST Papa Giovanni XXIII via AP, )

RÍM - Taliansko prežíva jedno z najhorších čias v histórii. Nový koronavírus tam naplno prepukol a svojimi štatistikami v krajine predbehlo aj Čínu, kde pandémia začala. Na sociálnych sieťach sa šíria viaceré videá, ako to vyzerá v nemocniciach, ktoré sú preplnené a zdravotníci siahajú až na dno svojich síl.

Ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 si v Taliansku vyžiadalo už vyše 6-tisíc obetí a počet nakazených stúpol na 46.638, oznámil v nedeľu večer šéf Úradu pre civilnú ochranu Angelo Borelli. Taliansko v počte obetí koronavírusu predbehlo aj Čínu, z ktorej sa vírus rozšíril do celého sveta. Tá eviduje 3270 mŕtvych a viac ako 81-tisíc nakazených.

Na sociálnych sieťach a v mediách sa v poslednom čase objavili videá, ktoré zobrazujú, ako kriticky to vyzerá v talianskych nemocniciach. Zábery z jednej preplnenej nemocnice v Bergame ukazujú pacientov ležiacich na nemocničných lôžkach, ktoré lemujú chodbu jednotky intenzívnej starostlivosti, pretože tam len ťažko zvládajú nápor počtu nakazených. Video zároveň zobrazuje pacientov na ventilátoroch a kyslíku v preplnených izbách a ukazuje, ako kríza premohla aj kvalitné zdravotnícke služby v severnom Taliansku. 

Video je nevhodné pre slabšie povahy!

Pomocnú ruku podávajú viaceré krajiny

Pomôcť v ťažkých časoch Taliansku prišiel tím zdravotníkov z Číny spolu s 30 tonami zdravotníckeho materiálu a ochranných pomôcok, aby talianskym kolegom pomohol prekonať epidémiu koronavírusu. Doviezli napr. dýchacie prístroje, monitory a defibrilátory na zariadenie jednotky intenzívnej starostlivosti pre pacientov s chorobou COVID-19

Do Ríma pricestoval tím
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Cheng Tingting/Xinhua)

Pomocnú ruku krajine podali aj zdravotníci z ruského ministerstva obrany, ktoré v sobotu oznámilo, že plánuje do Talianska poslať svoje tímy zdravotníkov a dezinfekčné potreby, aby krajine pomohlo v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Dnes už siedme lietadlo Il-76 ruských vzdušných síl vezúce skupinu ruských vojenských expertov a vybavenie pre diagnostikovanie a dezinfekciu pristálo na vojenskej základni Pratica di Mare, 30 kilometrov od Ríma.

KORONAVÍRUS Hrozné VIDEÁ z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Alexei Yereshko, Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Najnovšie aj Kuba vyslala do Talianska tím lekárov a zdravotných sestier, aby tam pomohli liečiť a ošetrovať ľudí nakazených novým koronavírusom. Časť kubánskeho tímu tvoria lekári, ktorí boli pred desiatimi rokmi nasadení v Afrike, keď tam vyčíňalo vírusové ochorenie ebola.

Preplnené márnice a krematóriá

Okrem preplnených nemocníc majú v Taliansku problém aj s počtom mŕtvych. Cintoríny v Bergame, rovnako ako nemocnice, už nedokáže zvládnuť zvyšujúci sa počet obetí v meste. Márnice sú plné a pracovníci krematória pracujú 24 hodín denne, pričom tam museli pristúpiť aj k tomu, že telá obetí vírusu museli byť presunuté cez vojenské nákladné vozidlá do susedných provincií.  

Slovensko pristúpilo k opatreniam ihneď, ako sa na našom území objavil prípad ochorenia COVID-19 v záujem spomaliť šírenie nového koronavírusuv krajine. Preto buďme zodpovední, pretože vakcína, ktorá aktuálne existuje na nový koronavírus, je disciplína. Nech je pre všetkých aktuálna situácia v Taliansku výstrahou. 

Viac o téme: NemocniceTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu