Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšie klamstvo o koronavíruse! VIDEO, ktoré má dokazovať vznik choroby v Číne, je z Indonézie

Čínsky trh Zobraziť galériu (3)
Čínsky trh (Zdroj: gettyimages.com)

SEVERNÉ SULAWESI – Nielen ryby, ale aj hady, psy, medvedíky čistotné, netopiere, dikobrazy či hydina. Zvieratá rôzneho druhu zachytené na videu sa nepredávali na wu-chanskom trhu, ale v indonézskej provincii Severné Sulawesi. Na internete sa totiž šíri hoax, že zábery boli natočené v Číne.

Nákaza novým typom koronavírusu, ktorý spôsobujuje ochorenie COVID-19, vypukla v závere vlaňajšieho roka v čínskom veľkomeste Wu-Chan.

Video zverejnené v januári na platforme YouTube ale dokumentuje trh v provincii Severné Sulawesi. Nejde teda o miesto, na ktorom zrejme nákaza vypukla a odkiaľ sa dovedna rozšírila do 132 krajín sveta. Upozornil na to AFP, ktorý vykonáva Facktchecking pre Facebook.

Ďalšie klamstvo o koronavíruse!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: AFP)

Na trhoch v Indonézii je dostupná široká škála exotických zvierat na rôzne účely. „Tieto zvieratá majú vlastné vírusy,“ skonštatoval virológ Leo Poon z hongkonskej univerzity. „Tieto vírusy môžu skočiť z jedného druhu na iný druh, potom sa tento druh môže stať zosilňovačom, čo v podstate zvyšuje množstvo vírusu na trhu,“ dodal.

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: NákazaZvieratáTrhCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu