Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Hrozivé správy z Česka: Pribudli nové prípady, nakazená je aj sestrička

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Kathy Willens)

PRAHA - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol vo štvrtok v ČR z 94 na 116. Informujú o tom české spravodajské weby s odvolaním sa na stránku ministerstva zdravotníctva.

Jedným zo štyroch nakazených novým koronavírusom v Moravskosliezskom kraji je zdravotná sestra z nemocnice vo Frýdku-Místku. Uviedol to na Twitteri moravskosliezsky hajtman Ivo Vondrák, podľa ktorého je žena bez cestovnej anamnézy.


ONLINE Koronavírus sa neprestáva šíriť: Núdzový stav v Česku, počet prípadov nákazy rastie


Minister zdravotníctva Adam Vojtěch na Facebooku uviedol, že už v piatok sa začne distribúcia prvej várky 60.000 respirátorov na odberové miesta v každom kraji. Ďalších 290.000 má pribudnúť na budúci týždeň. Ministerstvo objednáva tiež rúška, sady na zrýchlené testovanie a pľúcne ventilátory.

Núdzový stav

Česká vláda v súvislosti s pandémiou koronavírusu vyhlásila vo štvrtok núdzový stav. Od piatku platí zákaz zhromažďovania nad 30 osôb, od soboty potom zákaz cestovania do krízových krajín. Otvorené zostanú materské školy, supermarkety, nemocnice, lekárne a počas dňa aj reštaurácie. Tie môžu byť otvorené v čase od 06.00 h do 20.00 h. Obmedzená nie je ani hromadná doprava. Núdzový stav má platiť 30 dní, napísal spravodajský server Novinky.cz.

KORONAVÍRUS Hrozivé správy z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Od sobotňajšej polnoci platí zákaz vstupu do ČR pre osoby z Číny, Južnej Kórey, Iránu, Talianska, Španielska, Rakúska, Nemecka, Holandska, Švajčiarska, Švédska, Nórska, Belgicka, Dánska, Francúzska a Veľkej Británie. Do tých istých krajín s nesmú 90 dní vycestovať ani Česi alebo cudzinci, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt na území ČR.

Vláda rozšírila karanténu 

Česká vláda od piatka od 12.00 h rozšírila karanténu na občanov vracajúcich sa do Česka zo všetkých rizikových krajín. Úrady ich najnovšie určili 18. Pre portál iDNES.cz to v piatok potvrdil minister vnútra Jan Hamáček. Vláda už skôr vyhlásila v Česku núdzový stav. V ČR zaznamenali aktuálne 117 ľudí nakazených novým koronavírusom.

KORONAVÍRUS Hrozivé správy z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Rajanish Kakade)

Podľa štvrtkového opatrenia vlády sú na zozname 18 rizikových krajín Čína, Taliansko, Irán, Južná Kórea, Španielsko, Nemecko, Francúzsko, USA, Švajčiarsko, Nórsko, Japonsko, Dánsko, Holandsko, Švédsko, Británia, Belgicko, Rakúsko a Grécko. Každý občan Českej republiky, ktorý sa vráti z niektorej z týchto krajín, musí ísť povinne do karantény, inak mu hrozí trest.

Aktuálne údaje v ČR ukazujú, že tam vyšetrili celkovo 2353 vzoriek, z nich bolo 117 pozitívnych, testuje 18 laboratórií. "V noci prišiel jeden pozitívny prípad z Juhomoravského kraja. Ďalšia aktualizácia bude o 14.00 h," napísal v piatok dopoludnia na Twitteri minister zdravotníctva Adam Vojtěch, ktorého citoval portál iDNES.cz.

Viac o téme: Núdzový stavKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu