Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvé výročie hroznej tragédie: Pozostalí sa modlili za 157 obetí pádu lietadla

Trosky lietadla po páde v Etiópii.
Trosky lietadla po páde v Etiópii. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mulugeta Ayene, File)

TULU FARA - Stovky ľudí sa v nedeľu zišli na mieste, kde sa pred rokom krátko po štarte z letiska v Addis Abebe zrútilo lietadlo Boeing 737 MAX. Zahynulo pritom všetkých 157 ľudí na palube, medzi nimi boli aj štyria občania SR.

Toto letecké nešťastie viedlo k stiahnutiu lietadiel tohto typu z prevádzky i k najväčšej kríze v dejinách spoločnosti Boeing. Ako informovala agentúra AFP, pietna spomienka sa v nedeľu niesla v duchu tradícií miestneho etnika Oromo, ktoré je v Etiópii najpočetnejšie, a zahŕňala modlitby, spevy a prinášanie obiet za obete leteckého nešťastia z viac ako 30 štátov sveta. Týmito obradmi sa skončilo ročné obdobie smútku, počas ktorého sa na tomto mieste konalo viacero pietnych podujatí aj za účasti ľudí z okolia. Muž, ktorý koordinoval nedeľné obrady, podľa AFP povedal, že obyvatelia okolitých dedín cítili povinnosť uctievať si pamiatku obetí, aj keď ich osobne nepoznali.

"Aj keď sa dnes končí obdobie smútku, nikdy na nich nezabudneme," uviedla pre AFP miestna obyvateľka, ktorá sa v uplynulých mesiacoch zúčastnila na viacerých pietnych zhromaždeniach, či denných a nočných bdeniach. Pozostalí po etiópskych obetiach leteckého nešťastia sa v nedeľu zišli na modlitebnom zhromaždení v Katedrále sv. Trojice v Addis Abebe. Z cudziny začínajú podľa AFP do Etiópie prichádzať aj pozostalí po neetiópskych obetiach, aby sa v utorok na mieste tragédie zúčastnili na hlavnom pietnom akte.

Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines pôvodne zamýšľala využiť výročie nešťastia na vyhlásenie víťaza súťaže na návrh pamätníka obetiam. Tento zámer však prehodnotila pod tlakom rodín, ktoré namietali proti unáhlenosti súťaže. Lietadlo Boeing 737 MAX spoločnosti Ethiopian Airlines smerovalo 10. marca 2019 z etiópskej metropoly do Nairobi v Keni. Pilot krátko po štarte hlásil problémy a žiadal o povolenie na návrat, o niekoľko sekúnd neskôr však havaroval. K tomuto nešťastiu došlo iba niekoľko mesiacov po obdobnej havárii ďalšieho lietadla rovnakého typu v Indonézii.

Viac o téme: VýročiePádLietadloMŕtviEtiópia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu