Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Koronavírus útočí: V Británii nastupuje armáda! Nakazený aj muž, ktorý bol na majstrovstvách sveta

Zobraziť galériu (20)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

PRAHA, VATIKÁN, LONDÝN, VIEDEŇ – Koronavírus naďalej stále straší svet. V Česku potvrdili ďalší prípad. Sledujte najaktuálnejšie dianie s nami.

21:20 Približne 2000 chirurgických masiek ukradli z nemocnice v juhofrancúzskom prístavnom meste Marseille práve počas šíriacej sa nákazy novým koronavírusom. V utorok to oznámili francúzske úrady. Masky ukradli z časti nemocnice Conception, ktorá je prístupná len personálu a pacientom, čo podstúpili operáciu, informuje tlačová agentúra AFP. Správa nemocníc v Marseille (AP-HM) pre AFP uviedla: "Okamžite sa sme spustili vnútorné vyšetrovanie s cieľom nájsť páchateľov." Zároveň uistila, že nemocnica má dostatok masiek na to, aby pokračovala v operáciách podľa obvyklého rozvrhu - nariadila a podnikla však ďalšie opatrenia, aby zabezpečila svoje zásoby masiek a dezinfekčných gélov na ruky.

21:17 Španielske úrady v utorok oznámili prvé úmrtie, ku ktorému došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o pacienta, ktorý zomrel ešte 13. februára v španielskom regióne Valencia na juhovýchode krajiny. Informovala o tom agentúra AFP a španielske médiá. Prvá infikovaná osoba po ochorení zomrela na zápal pľúc neznámeho pôvodu a koronavírus u nej zistili až pitvou po smrti, uviedla prítomným novinárom regionálna ministerka zdravotníctva Ana Barcelóová Chicová. Španielsko má podľa denníka El País zatiaľ zaznamenaných 151 prípadov nákazy koronavírusom.

20:10 Británia oznámila v utorok ďalšie prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 51. Informovala o tom stanica Sky News s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Matta Hancocka. V Británii tak počet nakazených za uplynulých 24 hodín stúpol o 12. Ide o ôsmich pacientov, ktorí pricestovali z Talianska, jedného pacienta, ktorý prišiel z Nemecka, a ďalší zo Singapuru (1), Japonska (1) a Iránu (1). Hancock uistil, že Národná zdravotná služba (NHS) je pripravená, ak sa v krajine vyskytne prípadná pandémia. "Ak sa však bude po celom svete počet prípadov naďalej zvyšovať, a to najmä v Európe, podľa odborníkov nebudeme schopní zabrániť šíreniu vírusu natrvalo," skonštatoval. 

ONLINE Koronavírus útočí: V
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

20:04 Iniciatíva pre inovačné lieky (IMI), ktorá je verejno-súkromným partnerstvom medzi Európskou komisiou a farmaceutickým odvetvím v Európe, v utorok vyhlásila zrýchlenú výzvu na predloženie návrhov na výskum s cieľom vyvinúť liečbu a diagnostiku v reakcii na prepuknutie choroby COVID-19. Európska komisia v tejto súvislosti spresnila, že sumu 45 miliónov eur na tento účel vyčlení cez výskumný a inovačný program EÚ Horizont 2020. Od farmaceutického priemyslu sa očakávajú finančné záväzky v podobnom rozsahu, aby celková investícia mohla dosiahnuť 90 miliónov eur. 

20:00 Laboratórium maďarského Centra národného zdravia (NNK) preverilo doposiaľ 170 vzoriek s podozrením na prítomnosť nového koronavírusu, informovala v utorok agentúra MTI, podľa ktorej boli všetky výsledky negatívne. Maďarská vláda v utorok oznámila, že najneskôr v stredu bude sprístupnená internetová informačná stránka krízového štábu, ktorý koordinuje úlohy týkajúce sa ochrany proti šíreniu nákazy novým koronavírusom SARS-COV-2. Stránka poskytne všetky informácie a rady týkajúce sa situácie okolo koronavírusu. Na hraniciach štátu skontrolovali zdravotný stav doposiaľ 4927 ľuďom a na letiskách preverili 408 osôb.

19:58 Počet úmrtí spôsobených nákazou novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v utorok v Taliansku zvýšil na 79, čo je od pondelka nárast o 27. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady s tým, že infikovaných je už vyše 2500 ľudí. Väčšinu úmrtí (55) zaznamenali v regióne Lombardsko na severe krajiny v okolí Milána. V regióne Emilia Romagna hlásili 18 úmrtí. V pondelok úrad civilnej ochrany oznámil, že od nedele, teda v priebehu 24 hodín, zomrelo v krajine 18 ľudí. Podľa oficiálnych údajov sa počet pacientov, ktorí sú v Taliansku na oddeleniach intenzívnej starostlivosti, v pondelok zvýšil zo 166 na 229. V Taliansku doposiaľ evidujú už 2502 nakazených. Celkovo bolo v krajine preverených 28.856 vzoriek, uvádzajú úrady.

ONLINE Koronavírus útočí: V
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

18:53 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok varovala, že už sa míňa ochranné vybavenie ako masky a okuliare, ktoré používajú zdravotníci bojujúci s novým koronavírusom. WHO zároveň varovala pred "hromadením a nesprávnym používaním" týchto ochranných pomôcok. "Sme znepokojení tým, že schopnosť krajín bojovať s vírusom je oslabená vážnym a zhoršujúcim sa narušením celosvetových dodávok osobného ochranného vybavenia... Spôsobuje to stúpajúci dopyt, hromadenie a zlé používanie (ochranných pomôcok)," povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v Ženeve novinárom vrátane tlačovej agentúry AFP. Varoval, že "zásoby sa rýchlo míňajú".

16:36 Nemecká výletná loď s 1200 cestujúcimi zostala zakotvená v prístave Haugesund na juhu Nórska, zatiaľ čo dvaja z pasažierov čakajú na výsledky testov, ktoré podstúpili pre podozrenie z nákazy novým koronavírusom.  Mesto Haugesund vyslalo na loď lekára, ktorý sa vyjadril, že u nikoho z cestujúcich sa neprejavujú príznaky respiračnej choroby COVID-19. Plavebná spoločnosť vyhlásila, že cestujúcich kontaktovali v rámci "rutinného preverovania situácie" aj nemecké zdravotnícke orgány. Dodala, že všetkých cestujúcich o situácii informovali a nevstupujú na pevninu. Výsledky testovania spomínanej dvojice majú byť známe ešte v utorok.

ONLINE Koronavírus útočí: V
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Marit Hommedal/NTB Scanpix via AP)

16:32 Francúzske úrady v najbližších mesiacoch skonfiškujú v prospech štátu všetky ochranné masky a ich ďalšiu produkciu. Vláda týmto opatrením reaguje na epidémiu nového koronavírusu, ktorý si v krajine vyžiadal už štyri ľudské životy. V utorok to na Twitteri oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. "Distribuujeme ich zdravotníckym profesionálom a Francúzom nakazeným koronavírusom," napísal Macron v tweete.

16:02 Pražskí hygienici zistili u dvoch turistiek v Česku, Američanky a Ekvádorčanky, ktoré sú nakazené novým typom koronavírusu, kontakt s 23 ľuďmi. Dievčatá navštívili Viedeň, Budapešť, Brno a Prahu. Ďalších ľudí preverujú hygienici v Brne. U iného chorého, pedagóga Českej poľnohospodárskej univerzity (ČZÚ) v Prahe bolo zistených kontaktov 45, a to najmä na pracovisku. Všetci, s ktorými boli nakazení v styku, sú v domácej karanténe.

Švédsky kráľ Carl XVI.
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:50 Švédska kráľovská rodina, kráľ Carl XVI. Gustaf a kráľovná Silvia odvolali slávnostnú večeru  pre 150 hostí. Neurčili ani náhradný termín. Kráľ Carl XVI. Večera sa mala konať v Kráľovskom paláci v Štokholme a zúčastniť sa na nej malo 150 hostí. Udalosť bola zrušená pre obavy z koronavírusu. Do dnešného dňa bolo vo Švédsku potvrdených 24 prípadov infekcie.

15:45  Pred súdom v Teheráne sa v utorok začal proces s francúzskou vedkyňou iránskeho pôvodu Faribou Adelkhahovou a jej kolegom Rolandom Marchalom. Obaja sú v iránskom väzení od vlaňajšieho leta a sú podozriví zo špionáže. Ich prípad viedol k zvýšeniu napätia vo vzťahoch medzi Teheránom a Parížom. Podporná skupina vyjadrila obavy o oboch zadržiavaných Francúzov aj vzhľadom na šírenie koronavírusu v Iráne, kde mu už podľahlo najmenej 77 ľudí. 

15:12 Vo Viedni bol z dôvodu koronavírusu zrušený rádiologický kongres plánovaný na marcový dátum. Podujatie s približne 30-tisíc účastníkmi vo viedenskom rakúskom centre odložili organizátori na polovicu júla.

15:03 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky práve vydal správu, že k 3. marcu 2020 je počet vyšetrených a súčasne negatívnych vzoriek na koronavírus 211. Na Slovensku sa teda koronavírus ešte nepotvrdil.

14:55 Fanúšikovia Jamesa Bonda žiadajú, aby premiéra najnovšieho filmu o tomto špiónovi v britských kinách bola posunutá pre koronavírus. Film No time to die (Nie je čas zomrieť), v ktorom hlavnú úlohu stvárnil herec Daniel Craig, má byť do britských kín uvedený 2. apríla. Webová stránka MI6-HQ.com, jedna z najnavštevovanejších neoficiálnych webových stránok o Jamesovi Bondovi uviedla, že film by nemal byť do kín uvedený skôr ako v lete 2020.

ONLINE Koronavírus útočí: V
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Facebook/Eclipse Seattle's Bus Riding Dog)

14:41 Domáci miláčikovia sa nemôžu nakaziť koronavírusom ani ho preniesť na ľudí, ubezpečujú vedci z Hongkongu. I keď má pes pozitívny test na vírus, neznamená to, že sa ním nakazil. Súvisí to so schopnosťou vírusu prežiť na rôznych povrchoch a predmetoch. Obyvateľov Hongkongu minulý týždeň znepokojil prípad psa, ktorého vzorky z nosnej a ústnej dutiny boli "slabo pozitívne" na vírus. Zviera, ktoré nemalo žiadne symptómy, dali do karantény a budú ho opakovane testovať, až kým nebudú testy negatívne. 

14:30 Poslanec iránskeho parlamentu Abdolrezá Mesrí vyzval svojich kolegov, aby prerušili kontakt s verejnosťou, pretože koronavírusom sa nakazilo už 23 iránskych zákonodarcov. K tomuto vyhláseniu došlo v čase, keď iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí oznámil, že Irán vedie "vojnu" proti nákaze. Chameneí nariadil iránskym ozbrojeným zložkám, aby pomáhali zdravotníkom v boji s koronavírusom.

14:10 Počet prípadov koronavírusu vo Veľkej Británii stúpol na 51 po diagnostikovaní ďalších 12 prípadov. Minister zdravotníctva Matt Hancock potvrdil počet prípadov, ktorých počet za noc poskočil o tretinu, a varoval, že je pravdepodobné, že v krajine budú čeliť „rozsiahlemu prenosu“ smrtiaceho vírusu.

13:50 Rakúsko má ďalšie štyri potvrdené prípady infikovania koronavírusom. Jednou je praktikantka na viedenskom regionálnom súde a okrem nej boli traja ďalší ľudia testovaní pozitívne na COVID-19. V súčasnosti je v Rakúsku infikovaných celkom 22 ľudí. V karanténe je tiež 350 osôb. Ochorel aj rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober. Pre bolesti hrdla sa nemohol zúčastniť na tlačovej konferencii svojho ministerstva. Koronavírus sa uňho zatiaľ nepotvrdil.

ONLINE Koronavírus útočí: V
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Getty Images)

13:15 Nutnosť rýchlej karantény vyvoláva aj paradoxné situácie. Dvoch pacientov vo Veľkej Británii s koronavírusom v Devone presunuli do 643 km vzdialenej špecializovanej jednotky v Newcastli napriek tomu, že tri nemocnice sú bližšie. Odtrhli ich od rodín na dva týždne. Rodia sa obavy, že britský Úrad národného zdravia nebude mať dosť postelí na karanténu a mnohé rodiny môžu byť rozdelené.

13:10 Francúzsko zatvorilo približne 120 škôl, a to ešte nemusí byť konečné číslo. V utorok to oznámil minister školstva Jean-Michel Blanquer. Týka sa to okolo 35-tisíc študentov predovšetkým v Bretónsku a regióne Oise severne od Paríža, kde zaznamenali zvýšenú koncentráciu výskytu  koronavírusu. Blanquer uviedol, že zatvoria aj ďalšie školy. Zakázal akékoľvek školské výlety.

12:58 V trnavskej nemocnici majú momentálne päť pacientov s podozrením na koronavírus. Výsledky ich testov budú známe v priebehu dnešného dňa, na Slovensku zatiaľ ochorenie nebolo potvrdené.  Doteraz mali v nemocnici sedem pacientov s podozrením na koronavírus, ani v jednom prípade sa ochorenie nepotvrdilo

12:55 Pre epidémiu koronavírusu sa neuskutoční medzinárodný knižný veľtrh v Lipsku, ktorý sa mal začať 12. marca. Rozhodla o tom radnica nemeckého mesta.

12:50 Spoločnosť Air India odporúča spolucestujúcim pacienta s koronavírusom v Dillí, aby sa hlásili na skríning.  V tweete uviedol: „Pre cestujúcich, ktorí leteli linkou AI 154 Viedeň-Dillí 25. februára. Jeden z cestujúcich má pozitívny test na koronavírus. Postupujte podľa protokolu ministerstva zdravotníctva týkajúceho sa koronavírusu. "

12:45 Ďalších 11 ľudí podľahlo v Iráne koronavírusu, čím sa celkový počet obetí ochorenia zvýšil na 77. Nákazu doposiaľ potvrdili u 2 336 osôb. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na iránske ministerstvo zdravotníctva.

12:40 Študenti z mesta Police sa nedávno vrátili z Talianska a podľa pokynov sa dostali do karantény. "O mladých ľudí sa starajú vychovávatelia a psychológovia," hovorí Agata Jarymowicz, riaditeľka školského komplexu Ignacy Łukasiewicz v Policiach, ktorého objekty sú v karanténe. Toto rozhodnutie prijal úrad verejného zdravotníctva Poľska pre podozrenie na koronavírus u dvoch 16-ročných študentov.

Študenti dokážu často veľké
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Getty Images)

12:30 V talianskej štátnej televízii RAI sa objavil prípad koronavírusu. Redaktor, ktorý bol predtým v Benátkach, mal pozitívny výsledok testu. Infekčnosť ďalšieho zamestnanca televízie, kameramana, ktorý sa vrátil z Iránu, zatiaľ nebola potvrdená. Redaktor za posledných desať dní nemal prístup do sídla spoločnosti, je hospitalizovaný v Spallanzani. Jeho stav je dobrý.

12:20 Istý taliansky pacient, ktorého prvý test bol pozitívny, utiekol z nemocnice a vrátil sa domov taxíkom. Taxikár je v karanténe.

12:15 Vo Švajčiarsku je teraz podľa úradov 45 infikovaných pacientov. Nákaza sa objavila v armáde, kde bol pozitívne testovaný príslušník aktívnych záloh na základni v obci Wangen an den Aare v bernskom kantóne. 

12:10 Jeden z nemeckých pacientov, u ktorých sa koronavírus potvrdil, sa podľa talianskych médií nakazil počas pobytu na majstrovstvách sveta v biatlone v polovici februára v Anterselve. Regionálny denník Dolomiten uviedol, že 68-ročný muž bol členom skupiny 46 turistov ubytovaných v hoteli v Monguelfe a každý deň dochádzali na preteky kyvadlovou dopravou. Podľa usporiadateľov biatlonistov každý deň na trati sledovalo až 20-tisíc divákov.

12:06 Počet nakazených koronavírusom v Nemecku za 24 hodín stúpol o 38. Celkom je podľa inštitútu Roberta Kocha 188 nakazených, a to v 13 zo 16 nemeckých spolkových krajín.

12:00 Jedenásť Rakúšanov ostalo nedobrovoľne v karanténe na výletnej lodi v Nórsku. Nemecká výletná loď uviazla v Haugesunde v Nórsku pre nákazu koronavírusom. Predpokladá sa, že dvaja nemeckí cestujúci sú infikovaní koronavírusom. Loď s približne 1 200 cestujúcimi bola v utorok ráno v prístave nórskeho mesta Haugesund a v pondelok večer mala odísť do Bodø.

ONLINE Koronavírus útočí: V
Zobraziť galériu (20)

11:55 Väčšina ministrov holandskej vlády sa v utorok stretla v Haagu na mimoriadnom zasadnutí zameranom na koronavírus, ktorý v Holandsku nakazil už 20 ľudí. Krízový výbor vlády zasadá iba v prípadoch, keď existuje riziko pre národnú bezpečnosť. Premiér Mark Rutte čelí kritike poslancov , že vládny kabinet bol doteraz príliš pomalý a nezareagoval včas na šírenie vírusu v krajine.

11:50 Vo Veľkej Británii spustili akciu Koronavírus. Bojový plán Borisa Johnsona uvádza možnosti, že na uliciach bude hliadkovať vojsko, zakážu sa športové zápasy, vybudujú sa provizórne márnice a veľká časť zamestnancov bude na home offfice. 

Boris Johnson na návšteve
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Liam McBurney/PA via AP)

11:40 Popredná londýnska dramatická škola bola dnes uzavretá po tom, ako učiteľa hudby pozitívne testovali na koronavírus. Študenti sa obávajú, že budú môcť absolvovať skúšky až počas leta, ak sa epidémia bude naďalej šíriť. Hudobná a dramatická škola Guildhall bude zatvorená 14 dní.

11:30 Dve zahraničné študentky, ktoré majú pozitívne výsledky testov a sú v karanténe v Česku, navštívili na svojich potulkách Európou aj Rakúsko a Maďarsko. "Informovali sme Viedeň i maďarskú stranu," citovala agentúra riaditeľku pražskej hygienickej stanice Zdeňku Jágrovú, podľa ktorej u Američanky potvrdili nákazu koronavírusom pri prvom teste v nedeľu, u študentky z Ekvádor až pri opakovanom teste.

11:25 Prvý prípad prenosu koronavírusu v komunite bol potvrdený v Austrálii. Zdravotníckemu pracovníkovi z Nového Južného Walesu, ktorý tri mesiace necestoval do zahraničia, bola diagnostikovaná choroba zároveň so 41-ročnou ženou. Jej prípad sa dal vysledovať až po jej 43-ročného brata, ktorý sa nedávno vrátil z Iránu.

11:15 Poľský parlament schválil v noci na utorok nový zákon zavádzajúci preventívne opatrenia proti možnému šíreniu nákazy koronavírusom. V Poľsku zatiaľ nepotvrdili žiaden prípad infekcie. Schválená právna norma umožňuje podnikom, aby svojim zamestnancom nariadili prácu z domu. V prípade šírenia vírusu tiež zostanú zatvorené škôlky a školy, rodičom vznikne nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa.

11:00 V Česku rušia lety do a z Talianska. Lietadlo Ryanairu z talianskeho Bergama do Brna v stredu ešte priletí. Potom linka nebude lietať minimálne dva týždne, záleží na rozhodnutí vlády.

ONLINE Koronavírus útočí: V
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR/AP)
10:55 Čínske úrady v utorok oznámili rekordne nízky počet nových prípadov koronavírusu. V pondelok bolo v celej krajine potvrdených 125 nových pacientov, najnižšie číslo od zverejnenia celoštátnej štatistiky v januári. Počet obetí tiež klesol na 31. 

10:50 V Rakúsku je už 21 potvrdených prípadov koronavírusu. V utorok boli na test COVID-19 pozitívni ďalší traja ľudia. Najbližšie dni sú rozhodujúce.

10:45 V Moravskosliezskom kraji sa aktuálne čaká na výsledky testov na koronavírus u desiatich ľudí, povedala Hana Zelená zo Zdravotného ústavu v Ostrave, ktorý nanovo začal robiť testy na koronavírus.

10:13 Severná Kórea umožní zahraničným diplomatom opustiť krajinu, ak si to budú želať. Severokórejské úrady doteraz držali diplomatov a ďalších cudzincov v krajine v tridsaťdňovej karanténe v obavách zo šírenia nového typu koronavírusy.

10:37 Na Ukrajine bol potvrdený prvý prípad nákazy

Na Ukrajine bol potvrdený prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-COV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané COVID-19. Pre agentúru Reuters to v utorok uviedol úradujúci riaditeľ ukrajinského centra pre verejné zdravie Ihor Kuzin.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: FOTO TASR – František Iván)

10:36 Ozbrojené sily Mjanmarska oznámili, že odložia svoju výročnú vojenskú prehliadku, aby sa pokúsili zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

10:28 Zomrel lekár vo Wu-chane, ktorý bol na tom istom oddelení ako Li Wen-liang

Wuhanský lekár z toho istého oddelenia ako informátor Li Wen-liang zomrel v utorok na koronavírus. Mei Zhongming bol 57-ročný hlavný lekár a zástupca riaditeľa oftalmologického oddelenia v centrálnej nemocnici Wuhan a bol nadriadeným Dr. Li. Nemocnica vyjadrila „hlbokú sústrasť“ pri správach o smrti Dr. Meiho. Informuje o tom CNN.

10:20 Juhokórejská vláda oznámila ďalších 374 potvrdených prípadov koronavírusu, čím sa celkový počet infekcií v krajine zvýšil na 5 186. V predchádzajúcom oznámení informovali o 600 prípadoch, čo znamená, že tam za posledných 24 hodín bolo hlásených takmer tisíc nových infekcií.

ONLINE Koronavírus útočí: V
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

10:17 V Spojených štátoch je podľa CNN viac ako 100 prípadov infikovaných koronavírusom, pričom najviac postihnuté sú Washington a Kalifornia. Šesť pacientov podľa informácií portálu zomrelo.

10:12 Poľsko zavádza preventívne opatrenia

Poľský parlament schválil v noci na utorok nový zákon zavádzajúci preventívne opatrenia proti možnému šíreniu nákazy koronavírusom. V Poľsku zatiaľ nepotvrdili žiaden prípad infekcie, informovala v utorok agentúra DPA s tým, že zatiaľ monitorujú 92 ľudí s podozrením.

Schválená právna norma okrem iného umožňuje podnikom, aby svojim zamestnancom nariadili prácu z domu. V prípade šírenia vírusu tiež zostanú zatvorené škôlky a školy, pričom rodičom vznikne nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa. Zákon navyše úradom povoľuje zadovážiť si medicínske vybavenie a pomôcky na boj proti koronavírusu bez vypísania verejnej súťaže.

10:08 Americký prezident Donald Trump naznačil, že zvažuje ďalšie cestovné obmedzenia do Ameriky, aby sa pokúsil obmedziť šírenie koronavírusu.

Donald Trump
Zobraziť galériu (20)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

10:05 Hlavné koncerty a udalosti v Spojených arabských emirátoch, v leteckom tranzitnom stredisku, ako aj v turistickom a obchodnom centre, boli zrušené alebo odložené v dôsledku rozšírenia koronavírusu v Perzskom zálive.

9:58 Verejné údaje o počte pacientov testovaných na koronavírus v USA boli odstránené z webovej stránky amerických centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), uviedol to podľa The Guardian kongresman Mark Pocan. „Verejná webová stránka CDC venovaná údajom Covid-19 dnes už nevysvetľuje, koľko osôb bolo testovaných na Covid-19 alebo ktoré zomreli. Chcel by som vedieť prečo," uvádza.

9:54 Hlasy izraelských voličov v karanténe nemá kto spracovať

Členovia volebných komisií v Izraeli odmietajú spracovať 4076 hlasovacích lístkov, ktoré boli vhodené do urien voličmi s podozrením na nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2. V utorok o tom informoval denník The Times of Israel. Prenosné volebné urny zo 16 osobitne zriadených volebných miestností - v stanoch -, v ktorých mohli voliť iba voliči v domácej karanténe, zostávajú nedotknuté, konštatoval denník. 

ONLINE Koronavírus útočí: V
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahmoud Illean)

Podľa denníka nie je jasné, kto bude zodpovedný za spracovanie a spočítanie týchto hlasovacích lístkov. Podľa televízie kanála 12 by mohli byť touto úlohou poverení lekári zo záchrannej služby Červená Dávidova hviezda (Magen David Adom). Podľa nej sa už ústredná volebná komisia požiadala jej pohotovostnú službu, aby prevzala zodpovednosť za manipuláciu s týmito hlasovacími lístkami.

9:42 Európska komisia v pondelok vytvorila skupinu reagujúcu na koronavírusy, ktorá má preskúmať zdravotné riziká, ako aj dôsledky pre dopravu a mobilitu v Európskej únii a jej hospodárstve.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

9:38 V Chorvátsku hlásia už deväť nakazených koronavírusom

Deviata obeť je povolaním kamionista, ktorý často jazdil s tovarom do Talianska. Situácia je tam však pokojná, uviedol chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beros s tým, že pristupujú k prísnejším hraničným opatreniam.

9:37 Vláda v čínskom okrese Čching-tchien v juhovýchodnej provincii Če-tiang uviedla, že cestovanie je najľahším spôsobom prenosu infekcie. "Najlepšou formou ochrany je, ak ľudia zostanú doma," dodali tamojší predstavitelia. Sedem nových prípadov v tomto okrese zaznamenali u čínskych občanov, ktorí sa vrátili z Talianska. Tí pracovali v reštaurácii v meste Bergamo v najviac zasiahnutom talianskom regióne Lombardsko a boli v kontakte s už predtým infikovanou osobou.

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

9:35 Čínski predstavitelia vyzvali v utorok Číňanov žijúcich v zahraničí, aby v súvislosti s celosvetovým šírením koronavírusu SARS-CoV-2 necestovali naspäť do vlasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

9:33 Južná Kórea v utorok oznámila 600 nových prípadov nakazenia novým koronavírusom, čím sa celkový počet infikovaných osôb v tejto krajine zvýšil na 4812. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na štatistiku zverejnenú Kórejským centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Ľudia čakajú v rade na nákup ochranných rúšok pred železničnou stanicou v Soule
Zobraziť galériu (20)
Ľudia čakajú v rade na nákup ochranných rúšok pred železničnou stanicou v Soule  (Zdroj: TASR/Hong Hae-in/Yonhap via AP)

9:28 Spoločnosti Twitter a Google vyzvali svojich zamestnancov, aby v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu pracovali z domu. Informovali o tom v utorok televízia CNN a portál Business Insider.

9:15 V Austrálii bol v pondelok zaznamenaný prvý prípad šírenia nového koronavírusu bez zjavnej väzby na ostatné prípady infekcie v krajine. Podľa dostupných informácií ide o lekára, ktorý už niekoľko mesiacov neopustil územie štátu, pričom neliečil žiadneho pacienta s potvrdenou nákazou na SARS-CoV-2. Austrálske úrady kvôli tomu začnú využívať len zriedka uplatňovaný zákon o biologickej bezpečnosti, aby obmedzili pohyb osôb.

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

9:05 Piatym prípadom v Česku je žena z Ekvádoru, ktorá cestovala spolu s Američankou, u ktorej sa nákaza koronavírusu potvrdila v nedeľu, informovali o tom Novinky.cz s tým, že teraz sa nachádza v Nemocnici Na Bulovce v Prahe. "Test bol pôvodne negatívny, po dvoch dňoch pomerne jasne pozitívne. Žena bola už od soboty v izolácii, takže k žiadnemu ďalšiemu kontaktu nedošlo," uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

8:55 Test na koronavírus podstúpil už aj pápež František. Minulý týždeň totiž pre príznaky silného prechladnutia musel zrušiť niekoľko svojich naplánovaných akcií. Na poslednom verejnom vystúpení bolo vidieť, že 83-ročný pontifikus sa necíti dobre. Potil sa, utieral si nos a kašľal. Správy z Taliansku tvrdia, že pápež, ktorému v mladosti museli odstrániť časť pľúc pre vážnu chorobu, má výsledky testov negatívne, ale Vatikán to ešte nepotvrdil.

Koronavírus stále straší celý
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

8:30 Koronavírus je v Európe v 30 krajinách, európske krajiny zaznamenali 56 mŕtvych, z toho 52 v Taliansku, kde sa v piatok 21. februára vyskytol prvý prípad úmrtia Európana na nkoronavírus, dva vo Francúzsku a jeden v San Marine.

8:02 Nový prípad nákazy oznámil Pakistan. Celkemovo je v tejto krajine päť infikovaných. Podľa ministra zdravotníctva Zafara Mirzu nie je posledný pacient, u ktorého sa koronavírus potvrdil, vo vážnom stave. Koronavírusom sa nakazila 45-ročná žena, ktorá pred niekoľkými dňami pricestovala z Iránu.

7:56 V Česku je už päť nakazených. Podľa riaditeľky pražské hygienickej stanice Zdenky Jágrovej boli podrobne zmapované kontakty všetkých nakazených. Americká študentka a jej priateľka z Ekvadoru prileteli 24. februára z Milána do Viedne, kde boli ubytované v hoteli. Potom sa presúvali do Budapešti, Brna a Prahy, kde bývali v byte Airbnb. V karanténe je vodič a 18 cestujúcich z autobusu, ktorým dievčatá cestovali, dvaja taxikári a čašník z reštaurácie, kde boli na obede. Byt, kde boli ubytované, sa týždeň neprenajíma a potom bude dezinfikovaný.

7:30 Do nemocnice na pražskú Bulovku bolo v pondelok prevezené 9-ročné dievčatko s príznakmi koronavírusu, jej test bol však nakonec negatívny.

Nový koronavírus sa od vlaňajšieho decembra rozšíril z Číny medzičasom do viac ako 60 krajín. Celkovo zomrelo v Číne na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené 2943 ľudí, celkový počet infikovaných dosiahol 80.151. Mimo Číny si vyžiadal viac ako 170 obetí.

Čínske úrady v utorok oznámili rekordne nízke rozšírenie koronavírusu.

 

Viac o téme: PápežPrahaVatikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu