Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šokujúce spoveď Brita z Číny: Koronavírus mal už v novembri! Nemocnice sa pokúsili zakrývať krízu

Brit Connor Reed je jeden z prvých na svete, ktorý sa nakazil koronavírusom Zobraziť galériu (4)
Brit Connor Reed je jeden z prvých na svete, ktorý sa nakazil koronavírusom (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP, Repro foto YouTube/This Morning )

WU-CHAN - Koronavírus stále vzbudzuje veľký strach. Kým v Európe sa rozširuje nákaza čoraz viac, v Číne hlásia pokles nakazených. Brit, ktorý je považovaný za jedného z prvých na svete, ktorý chytil koronavírus, odhalil, že ochorel v novembri minulého roka, teda niekoľko týždňov pred ohlásením prvého oficiálneho prípadu.

Brit Connor Reed, 25-ročný učiteľ z Walesu, ktorý žil vo Wu-chane na začiatku prepuknutia choroby, vysvetlil, že ochorel s príznakmi podobnými bežnej nádche koncom novembra. Naživo z Wu-chanu uviedol vo vysielaní pre televízny kanál ITV, že sa teraz uzdravil. Moderátorom povedal, že vírus ho zasiahol v troch etapách - od bežného prechladnutia, cez chrípku až po zápal pľúc. Od druhej fázy sa cítil, že jeho choroba je vážna, a tak odišiel do nemocnice, kde mu bol predpísaný inhalátor a antibiotiká, ktoré však užívať nechcel. Až v januári mu bolo povedané, že má koronavírus.

„V tom čase som som ani nevedel, čo je ten koronavírus. Ochorel som, prekonal som to a takto sa na to pozerám," uviedol Connor na otázku, či bol v tom čase potešený, že celý čas nevedel, že má koronavírus.

Connor Reed
Zobraziť galériu (4)
Connor Reed  (Zdroj: Repro foto YouTube/This Morning )

Lekári vo Wu-chan ihneď neohlásili prvý zhluk koronavírusových infekcií, ktoré v tom čase identifikovali ako „zápal pľúc neznámeho pôvodu“. Stalo sa tak až 30. decembra, kedy čínske úrady ohlásili prvý oficiálny prípad nákazy. 

Na otázku, či si myslí, že sa vláda pokúsila zakryť počiatočné ohnisko, špekuloval, že miestne nemocnice prípady presne nehlásili. „Verím, že na regionálnej a miestnej úrovni určite boli nejaké nemocnice, ktoré to zakrývali,“ povedal s tým, že verí, že sa na celoštátne úrovni poučili z vypuknutia SARS, "takže informácie nezakrývajú, a čísla, ktoré zverejňujú, sú určite presné. “

Šokujúce spoveď Brita z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Pokiaľ ide o súčasnú atmosféru vo Wu-chane, Connor povedal: „Stále sme v karanténe. Žiadne obchody nie sú otvorené a žiadny súkromný občan si nemôže ísť nakúpiť. Každá komunita má svojho správcu, ktorého kontaktujete a potom pre vás kúpia veci. Následne sa dostane k vašej bráne a odtiaľ ju vyzdvihnete,“ prezradil Connor.

"Ulice tu bývali obyčajne rušné. Na uliciach boli ľudia, ktorí tancovali a spievali, zvyčajne je to žoviálne miesto. Ale v súčasnosti je veľmi mŕtve a môžete cítiť atmosféru, ktorá sa tu deje,“ pokračoval Brit.

V celej Číne evidujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Profesor Paul Hunter, odborník na infekčné choroby, sa pripojil k moderátorom v štúdiu. „Som podstatne menej optimistický ako pred šiestimi týždňami," uviedol na otázku ohľadom globálneho rozšírenia koronavírusu.

Ďalej predpovedal takmer stotisíc úmrtí vo Veľkej Británii a má podozrenie, že šírenie vírusu bude pokračovať aj v lete. "Osobne si nemyslím, že to úplne zmizne a myslím si, že jeho oživenie príde opäž v zime, začiatkom budúceho roka, a dúfajme, že dovtedy budeme mať vakcínu na ochranu našich najzraniteľnejších ľudí," dodal Hunter.

Viac o téme: BritKoronavírusWu-chanConnor Reed
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu