Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Razantné rozhodnutie, Holandsko musí zaplatiť žiadateľom o azyl 70 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emre Tazegul)

AMSTERDAM - Holandská imigračná správa (IND) bude musieť tento rok zaplatiť žiadateľom o azyl okolo 70 miliónov eur. Dôvodom je skutočnosť, že vyhodnocovanie ich žiadostí trvalo príliš dlho, upozornil v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

Na situáciu v priebehu víkendu upozornil denník NRC Handelsblad, ktorý sa odvoláva na interné dokumenty IND. Z tých vyplýva, že náklady na kompenzácie žiadateľom o azyl sa aktuálne zvyšujú o milión eur týždenne z dôvodu "chaosu", ktorý vládne v tomto úrade patriacom pod holandské ministerstvo spravodlivosti.

Imigračná správa má k dispozícii šesť mesiacov na vyhodnotenie jednoduchej žiadosti o azyl. Po uplynutí tejto lehoty je povinná zaplatiť žiadateľom o azyl, ktorý museli stráviť čas navyše v utečeneckých centrách, odškodné až do výšky 15.000 eur.

Organizácie bojujúce za práva utečencov tvrdia, že hrozba pokuty pre IND je jediný spôsob, ako vyvinúť tlak na túto vládnu agentúru, aby rýchlo a efektívne riešila prípady žiadateľov o právnu ochranu v Holandsku.

Viac o téme: AzylŽiadosťHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu