Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčšia zdravotná kríza, počet nakazených stúpa: Čína a Južná Kórea hlásia nové obete

Koronavírus desí celý svet. Zobraziť galériu (4)
Koronavírus desí celý svet. (Zdroj: SITA/AP Photo/Eranga Jayawardena)

PEKING - Počet obetí spôsobený epidémiou koronavírusu vzrástol v Číne v nedeľu na viac ako 2400 ľudí, po tom ako ďalších 96 osôb zomrelo v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa denných aktualizácií zdravotníckej komisie v provincii Chu-pej, bola prevažná väčšina úmrtí v metropole provincie, meste Wu-chan. Provincia nahlásila aj 630 nových potvrdených prípadov, čím sa celkový počet infikovaných v Číne zvýšil na približne 77.000 osôb.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Najväčšia zdravotná kríza od svojho vzniku

Epidémia nového koronavírusu je najväčšou zdravotnou krízou od vzniku Čínskej ľudovej republiky v roku 1949. Povedal to v nedeľu čínsky prezident Si Ťin-pching po stretnutí s poprednými predstaviteľmi ústredného výboru vládnucej komunistickej strany, Ústrednej vojenskej komisie a ďalších štátnych orgánov.

Okrem Číny sa infekčné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Koronavírus SARS-CoV-2 sa podľa Si Ťin-pchinga šíri rýchlejšie ako všetky predchádzajúce vírusy, infikoval najvyšší počet ľudí a je najťažšie sa mu vyhnúť a kontrolovať ho. "Pre nás je to kríza a veľká skúška," cituje prezidenta agentúra AFP. Si Ťin-pching pripustil, že epidémia bude mať "nevyhnutne" značný dopad na čínsku ekonomiku a spoločnosť, ale pôjde o krátkodobé a kontrolovateľné účinky.

Prezident vyzval úrady, aby sa poučili zo zlyhaní pri boji s vírusom. Treba dôsledne bojovať s epidémiou v jej epicentre, ktorým je provincia Chu-pej, a vyvinúť maximálne úsilie na prevenciu a kontrolu v hlavnom meste Peking. Čínsky prezident tiež podrobne opísal rôzne opatrenia, ktoré prijala vláda proti šíreniu vírusu vrátane výskumu, spolupráce, zverejňovania informácií a udržiavania "sociálnej stability" tým, že sa trestajú činy, ktoré narúšajú nariadené opatrenia a sociálny poriadok.

Južná Kórea hlási 123 nových prípadov 

Južná Kórea potvrdila v nedeľu 123 nových prípadov nákazy koronavírusom a tiež štvrté úmrtie spôsobené týmto vírusom. Celkovo už v Južnej Kórei evidujú 556 nakazených. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Zistilo sa, že viac ako polovica nových prípadov je spojená s prostredím menšej kresťanskej cirkvi v meste Tegu na juhovýchode krajiny po tom, ako 61-ročná žena (známa ako 31. potvrdená infikovaná osoba), ktorá chodila na miestne bohoslužby, bola v utorok 18. februára pozitívne testovaná na koronavírus SARS-CoV-2, KCDC uviedla vo vyhlásení.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Predseda vlády Čung Sje-kjun v piatok prisľúbil "silné a razantné" opatrenia, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu. Tieto opatrenia zahŕňajú aj to, že mestá Tegu a Čchongdo boli označené ako "zóny s osobitnou starostlivosťou", uviedla tlačová agentúra Jonhap.

Irán potvrdil už šieste úmrtie

V Iráne v sobotu potvrdili ďalšie, v poradí už šieste úmrtie, ku ktorému došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 šíriacim sa z Číny. Informovala o tom agentúra AP odvolávajúca sa na iránske úrady a médiá. Guvernér provincie Markazí uviedol pre tlačovú agentúru IRNA, že šiestou obeťou je pacient, ktorý nedávno zomrel v meste Arak, pričom výsledky lekárskych testov až následne potvrdili, že bol infikovaný koronavírusom. Pacient mal okrem toho aj problémy so srdcom.

Iránske úrady už skôr v sobotu hlásili piatu obeť vírusu. Informovali tiež, že počet dosiaľ nakazených ľudí v krajine sa zvýšil na 28, pričom do tohto čísla počítali aj ľudí, ktoré vírusu podľahli. Nakazení sú hospitalizovaní prinajmenšom v štyroch iránskych mestách: metropole Teherán, a tiež v mestách Kom, Arak a Rašt.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Koronavírus zaznamenali v Iráne prvýkrát v stredu. Nákazu vtedy potvrdili v meste Kom u dvoch starších Iráncov, ktorí ešte v priebehu toho istého dňa ochoreniu Covid-19 podľahli. Išlo o prvé úmrtia na Blízkom východe súvisiace s koronavírusom.

Iránske úrady uviedli, že títo muži v poslednom čase necestovali do zahraničia, nevycestovali podľa ich informácií ani len z Komu. Z tohto mesta, ktoré je vyhľadávaným cieľom pútí šiitských moslimov a leží neďaleko Teheránu, následne hlásili väčšinu z ďalších infikovaných.

Viac o téme: MŕtviEpidémiaČínaIránJužná KóreaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu