Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na strechu sveta sa liezť nebude! Čína zakázala prístup do oblasti Mount Everestu

Najvyššia hora sveta Mt. Everest
Najvyššia hora sveta Mt. Everest (Zdroj: TASR/AP Photo/Tashi Sherpa, File)

KÁTHMANDU - Čína vzhľadom na obavy zo šírenia nového druhu koronavírusu zakázala prístup do oblasti Mount Everestu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie organizátorov expedícií. Opatrenie prichádza pred jarnou sezónou výstupov na najvyššiu horu sveta.

Počas vlaňajšej jarnej lezeckej sezóny sa na vrchol Mount Everestu dostalo rekordných 885 ľudí, z ktorých 644 vyštartovalo z juhu z Nepálu a 241 zo severu z čínskeho regiónu Tibet. Nepálska strana zostáva otvorená, hoci niektorí organizátori expedícií zaznamenali niekoľko zrušení a horolezci boli požiadaní, aby predložili svoju 14-dňovú cestovnú históriu a lekárske správy.

Čínske úrady "nám oznámili, že hora zostane uzatvorená zo severnej strany," uviedol pre AFP Lukas Furtenbach z rakúskej expedičnej spoločnosti Furtenbach Adventures, ktorá podľa jeho slov presunie svojich 11 klientov do Nepálu. Ďalšia spoločnosť, Alpenglow Expeditions, svoje plány v súvislosti s Everestom zrušila.

Mount Everest láka každú jar stovky horolezcov z celého sveta, keď im poveternostné podmienky medzi koncom apríla a koncom mája umožňujú pokus o výstup. Nepál dosiaľ zaznamenal iba jeden potvrdený prípad nákazy novým druhom koronavírusu. Himalájska krajina prerušila vydávanie vstupných víz návštevníkom z ôsmich krajín, ktoré sú silne zasiahnuté epidémiou, čo znamená že títo turisti musia o ne požiadať vopred a predložiť zdravotné potvrdenie.

Viac o téme: ZákazČínaKoronavírusMt. Everest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu