Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AKTUÁLNE Čína hlási ďalších 150 úmrtí na koronavírus, Rakúsko pozastavilo vlak z Talianska

Počet nakazených od začiatku epidémie v krajine tým prevýšil 77-tisíc Zobraziť galériu (13)
Počet nakazených od začiatku epidémie v krajine tým prevýšil 77-tisíc (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

PEKING - Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa v pondelok zvýšil na 2592 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 150 ľudí. Oznámila to Národná zdravotnícka komisia s tým, že všetky nové úmrtia okrem jedného evidujú v provincii Chu-pej, epicentre šírenia nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Takýto nárast počtu úmrtí je výrazne vyšší než bilancia 97 úmrtí, ktorú zdravotnícka komisia oznámila vo svojej každodennej bilancii v nedeľu. Komisia v pondelok tiež potvrdila celkovo 409 nových prípadov infekcie v Číne. Väčšina z nich sa vyskytla taktiež v provincii Chu-pej. Počet nakazených od začiatku epidémie v krajine tým prevýšil 77.000.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali v takmer 30 krajinách.

Vlak zastavený pre podozrenie na koronavírus cestuje ďalej do Rakúska

Vlak Eurocity zastavený na talianskej hranici s Rakúskom pre obavy z nového koronavírusu môže pokračovať v ceste do nemeckého Mníchova. Rozhodli o tom v nedeľu neskoro večer rakúske úrady, oznámili hovorca rakúskej železničnej spoločnosti ÖBB, ako aj ministerstvo vnútra vo Viedni.

Rakúsko predtým z obáv pred šírením nového koronavírusu zastavilo železničnú dopravu s Talianskom len na centrálnej trati cez Brennerský priesmyk, spresnil hovorca ÖBB predošlé informácie o úplnom zastavení vlakových spojení so susednou krajinou. Informácie priniesli agentúry DPA a APA.

Osobná železničná doprava medzi
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

Osobná železničná doprava medzi Rakúskom a Talianskom cez Brennerský priesmyk bola v nedeľu pozastavená na niekoľko hodín pre podozrenie na nákazu koronavírusom, ktoré vzniklo u dvoch cestujúcich vlaku Eurocity 86 z Benátok do Mníchova. V talianskej pohraničnej stanici Brennero uviazlo okolo 500 pasažierov celkovo dvoch súprav. Talianske železnice oznámili, že zastavený vlak Eurocity 86 pokračoval ďalej v ceste o 23.30 h.

"Testy u oboch osôb s podozrením na nákazu koronavírusom boli negatívne. Vlak bude preto zakrátko cestovať ďalej," uviedol rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. Vo vyhlásení dodal, že úrady budú zisťovať totožnosť všetkých cestujúcich, ktorí z vlaku vystúpia v Rakúsku.

Vlak Eurocity 86 vyrazil popoludní z Benátok a zastavil v meste Verona po tom, ako v ňom vzbudili pozornosť personálu dve ženy z Nemecka s príznakmi teploty a silným kašľom. Obe ženy následne previezli do nemocnice vo Verone, testy na vírus však u nich boli negatívne.

Osobná železničná doprava medzi
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

Vlak cestoval ďalej, znova ho však zastavili v pohraničnej stanici Brennero na talianskom území - zrejme po tom, ako talianske železnice FS o možných prípadoch nákazy informovali spoločnosť ÖBB, ktorá následne upovedomila koordinačné centrum rakúskeho ministerstva vnútra. Rakúske úrady krátko na to zakázali vstup tohto vlaku na územie krajiny, ako uviedol minister Nehammer.

Vo vlaku sa nachádzalo okolo 300 ľudí, prevažne Rakúšanov a Nemcov. Ďalších okolo 200 pasažierov cestovalo v taktiež zastavenom vlaku Eurocity 1288, smerujúcom z Talianska rovnako do Mníchova. Regionálne vlaky do Talianska na rakúskej strane hranice vrátili do ich východiskových staníc.

Rozhodnutie Rakúska zastaviť vlaky pritom podľa APA vyvolalo nevôľu talianskych predstaviteľov. Tí tvrdili, že na to nie je nijaký dôvod, keďže sa podozrenie na koronavírus vo vlaku nepotvrdilo, pričom obe nemecké cestujúce s horúčkou ležia v nemocnici vo Verone, nič však u nich nesvedčí o ochorení na koronavírus.

Osobná železničná doprava medzi
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

Taliansko predtým cez víkend ohlásilo dôrazné opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu Sars-CoV-2, ktorým sa v krajine už nakazilo najmenej 152 ľudí, čo je najviac mimo Ázie. Na severe Talianska uzavreli viacero obcí, aby sa vírus nedostal do hospodárskej metropoly Miláno, turistického centra Benátky i iných regiónov. Vírusu medzičasom v Taliansku podľahli traja ľudia.

V nedeľu medzičasom potvrdili po prvý raz aj prípady nákazy v provincii Trentino, ktorá leží južne od Autonómnej provincie Bolzano - Horná Adiža pri hranici s Rakúskom a je známa aj ako Južné Tirolsko. Ide o troch turistov z Lombardska. Rodinu z lombardskej provincie Cremona umiestnili v nemocnici v Bergame.

Južná Kórea hlási dve ďalšie úmrtia, 161 nových prípadov nákazy

Južná Kórea potvrdila v pondelok popoludní miestneho času 70 ďalších nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 833. Informovala o tom agentúra AFP. Z aktualizovaných údajov na webovej stránke Kórejského centra pre kontrolu a prevenciou chorôb (KCDC) vyplýva, že 231 prípadov predstavuje najväčší nárast za jeden deň.

Juhokórejské úrady už predtým v pondelok oznámili 161 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Taktiež potvrdili úmrtie dvoch ďalších pacientov, v krajine tak vírusu podľahlo dosiaľ sedem ľudí.

Nárastom počtu nakazených sa Južná Kórea stala druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Z nových prípadov nákazy je viacero spojených s menšou kresťanskou cirkvou v meste Tegu na juhu krajiny. Dve ďalšie úmrtia súvisia s rozšírením nákazy v nemocnici v meste Čchongdo a okolí.

Počet nakazených od začiatku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil v nedeľu v krajine najvyšší stupeň varovania v súvislosti s novým koronavírusom. Úradom nariadil, aby podnikli "bezprecedentné" a "silné" opatrenia na potlačenie šírenia epidémie. Nasledujúce dni budú podľa neho "veľmi dôležitým a rozhodujúcim okamihom".

Najvyšší stupeň výstrahy umožňuje napríklad dočasne uzavrieť školy, ako aj obmedziť prevádzku verejnej dopravy či lety z Južnej Kórey a do tejto krajiny. Začiatok nového školského roka v krajine odložili o týždeň na 9. marca.

Koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, sa v Číne od tamojšieho decembrového začiatku šírenia nakazilo približne 77.000 ľudí a 2442 mu podľahlo. Mimo Číny dosiaľ evidujú 28 úmrtí a vyše 1500 prípadov infekcie v takmer 30 krajinách.

Čína zmiernila karanténne opatrenia v meste Wu-chan

Čínske úrady v pondelok trocha zmiernili karanténne opatrenia v meste Wu-chan, keď z tohto epicentra nového koronavírusu umožnili za istých podmienok odísť niektorým ľuďom. Informovala o tom agentúra AFP. Mesto s 11 miliónmi obyvateľov je uzavreté od 23. januára po tom, ako úrady zastavili dopravné spojenia do Wu-chanu a z neho v snahe zastaviť šírenie koronavírusu.

Vedenie mesta v pondelkovom oznámení uviedlo, že osoby, ktoré nie sú obyvateľmi Wu-chanu, môžu opustiť mesto, ak sa u nich neprejavujú príznaky nákazy koronavírusom a nikdy sa nedostali do kontaktu s pacientmi. Odísť môžu aj ľudia, ktorí na to majú osobitné dôvody, akými sú napríklad potreba liečby iných zdravotných problémov alebo zapojenie sa do prác týkajúcich sa prevencie epidémie.

Počet nakazených od začiatku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Odchody musia byť časovo rozložené a ľudia pred odcestovaním musia požiadať o povolenie od miestnych úradov. V automobiloch opúšťajúcich mesto nesmú byť viac než dve osoby vrátane vodiča. Keď cestujúci dorazia do svojho cieľa mimo Wu-chanu, musia sa hlásiť tamojším úradom a sledovať svoj zdravotný stav 14 dní, dodalo mesto v oznámení.

Rozširovanie epidémie sa v Číne mimo provincie Chu-pej, ktorej je Wu-chan metropolou, spomalilo, keď viacero provincií už niekoľko dní po sebe nehlásilo nijaké nové prípady nákazy. Vo Wu-chane, keď sa podľa predpokladov koronavírus SARS-CoV-2 po prvý raz objavil vlani v decembri, naďalej evidujú väčšinu nových prípadov infekcie i úmrtí v krajine.

Izrael zrušil pre obavy z koronavírusu školské výlety do Poľska

Izrael sa v nedeľu rozhodol zrušiť školské zájazdy do niekdajšieho koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Poľsku. Dôvodom sú obavy z rýchlo sa šíriaceho koronavírusu, informovala agentúra DPA. V Poľsku síce dosiaľ nezaznamenali nijaký potvrdený prípad koronavírusu, desiatky Izraelčanov vrátane viacerých školákov však už v Izraeli prišli do kontaktu s nakazenými juhokórejskými turistami, ktorí navštívili Izrael. Tamojšia vláda teraz v dôsledku tejto skutočnosti zavádza viaceré opatrenia.

Izraelské ministerstvo školstva uviedlo, že na zájazd nepôjde vyše 3000 izraelských žiakov, ktorí mali už v nedeľu odcestovať na desať dní do Poľska. Školské výlety, ktorých súčasťou je aj návšteva niekdajších nacistických koncentračných táborov, sú v Izraeli bežné na mnohých školách, píše DPA. Koronavírus SARS-CoV-2 potvrdili po návrate do vlasti u deviatich juhokórejských turistov, ktorí boli 8.-15. februára v Izraeli. Izraelská vláda teraz preto venuje zvýšenú pozornosť ľuďom, ktorí s juhokórejskými turistami prišli do kontaktu.

Počet nakazených od začiatku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Izraelské ministerstvo zdravotníctva nariadilo v nedeľu zostať doma zamestnancom hotela a reštaurácie, ako aj približne 30 žiakom ôsmej triedy základnej školy, ktorí boli v kontakte s nakazenými juhokórejskými turistami. Rezort zároveň vyzval všetkých, ktorí prišli s nakazenými Juhokórejčanmi do prinajmenšom 15-minútového kontaktu z vzdialenosti do dvoch metrov, aby preventívne zostali 14 dní doma.

V piatok v Izraeli tiež potvrdili nákazu koronavírusom. Išlo o Izraelčanku, ktorá sa spolu s ďalšími evakuovanými vrátila do vlasti z lode Diamond Princess, ktorá sa od začiatku februára nachádzala v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama. Izraelčanka bola po príchode do vlasti v karanténe. Izrael v sobotu zároveň nepovolil 130 Juhokórejčanom vystúpiť z lietadla zo Soulu, ktoré pristálo na Letisku Bena Guriona ležiacom 15 kilometrov juhovýchodne od Tel Avivu. Dvanástim Izraelčanom vystúpiť povolili a sanitkami ich previezli domov. 

Lietadlo bolo potom poslané späť do Soulu. Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí si v tejto súvislosti predvolalo izraelského diplomata, aby vyjadrilo nesúhlas so zaobchádzaním s juhokórejskými občanmi v Izraeli. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu postoj nevpúšťať do Izraela nikoho z infikovaných krajín obraňoval, hoci pripustil, že opatrenia sú prísnejšie než v mnohých iných krajinách, uviedla DPA.

Aerolínie rušia lety do Tegu, zasadnutie zrušil aj parlament

Juhokórejské letecké spoločnosti zastavili alebo plánujú zastaviť lety do mesta Tegu na juhovýchode krajiny, kde cez víkend hlásili stovky prípadov nákazy nových koronavírusom. Informovala o tom v pondelok agentúra Jonhap s tým, že práve Tegu, štvrté najväčšie mesto v krajine s 2,4 milióna obyvateľov, sa stalo ohniskom rozšírenia vírusu v Južnej Kórei.

K opatreniam zameraným na zastavenie šírenia epidémie bude patriť i dočasné uzavretie štátnych múzeí dejín a umenia, ako aj knižníc v krajine od tohto týždňa, oznámilo v pondelok ministerstvo kultúry v Soule. Svoje plenárne zasadnutie stanovené na pondelkové popoludnie zrušil aj juhokórejský parlament, Národné zhromaždenie, po zistení, že minulý týždeň sa na parlamentnom fóre s poslancami zúčastnil pacient nakazený koronavírusom.

AKTUÁLNE Čína hlási ďalších
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Lim Hwa-young/Yonhap via AP)

Ide o predstaviteľa Kórejskej federácie združení učiteľov, ktorého po potvrdení infekcie v sobotu umiestnili do karantény v nemocnici s Soule. Traja poslanci Jednotnej strany budúcnosti (UFP), ktorí sa s ním zúčastnili minulú stredu na parlamentom fóre, sa v pondelok nechali otestovať. Výsledky zatiaľ nie sú známe. Južná Kórea okrem toho nariadila ľuďom s horúčkou a príznakmi respiračnej infekcie, aby prestali chodiť do škôl a svojich firiem, uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciou chorôb (KCDC).

Centrum v pondelok oznámilo 161 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorých spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19. Ich počet v krajine sa tým zvýšil na 763, až 636 z týchto pacientov je z mesta Tegu a okolitej provincie. Úrady tiež potvrdili úmrtie dvoch ďalších pacientov, v krajine tak vírusu podľahlo dosiaľ sedem ľudí. Podľa predstaviteľa KCDC sú ďalší dvaja pacienti v kritickom stave.

AKTUÁLNE Čína hlási ďalších
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Lim Hwa-young/Yonhap via AP)

Napriek znepokojivému nárastu potvrdených prípadov v posledných dňoch vláda v Soule podľa agentúry Johnap neplánuje rozšíriť zákaz vstupu cudzincov z Číny, ktorý platí len pre čínsku provinciu Chu-pej, epicentrum koronavírusu. Naopak zákaz vstupu návštevníkov z Južnej Kórey medzičasom zaviedlo najmenej šesť iných krajín, pričom deväť ďalších sprísnilo cestovné obmedzenia týkajúce sa tejto ázijskej krajiny.

Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil v nedeľu v krajine najvyšší stupeň varovania v súvislosti s novým koronavírusom. Úradom nariadil, aby podnikli "bezprecedentné" a "silné" opatrenia na potlačenie šírenia epidémie. Nasledujúce dni budú podľa neho "veľmi dôležitým a rozhodujúcim okamihom". Najvyšší stupeň výstrahy umožňuje napríklad dočasne uzavrieť školy, ako aj obmedziť prevádzku verejnej dopravy či lety z Južnej Kórey a do tejto krajiny. Začiatok nového školského semestra v krajine odložili o týždeň na 9. marca.

Čína odložila výročné zasadnutie parlamentu

Čína odložila začiatok výročného zasadnutia Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) pre obavy zo šírenia koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. Zasadnutie sa pôvodne malo začať 5. marca. Stály výbor čínskeho parlamentu by v najbližších dňoch mal rozhodnúť o novom termíne. Čína odložila zasadnutie parlamentu po prvý raz od tzv. kultúrnej revolúcie.

Zasadnutie čínskeho parlamentu sa tradične začína 5. marca, trvá viac ako dva týždne a schádzajú sa naň do Pekingu tisícky delegátov. Vo viacerých častiach krajiny boli už odložené zasadnutia na miestnej úrovni, ktoré tradične predchádzajú celočínskemu zhromaždeniu.

Čína zakázala obchodovanie s divožijúcou zverou

Čína oznámila v pondelok "okamžitý" a "úplný" zákaz obchodovania s divožijúcou zverou a jej konzumáciu. Informovala o tom agentúra AFP. Vedci veria, že pôvodcom nového koronavírusu sú práve divožijúce zvieratá.

Stály výbor Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) sa stretol v pondelok a schválil návrh, ktorý "zakazuje obchodovanie s divožijúcou zverou, snaží sa skoncovať so zlozvykom jej nadmernej konzumácie a efektívne chráni životy a zdravie ľudí", uviedla čínska štátna televízia. Od januára v Číne platí dočasný zákaz obchodovania s divožijúcou zverou. Aktivisti však upozorňovali, že úrady ho naďalej tolerujú a dokonca podporujú.

Viac o téme: VlakNákazaPozastavenieČínaTalianskoRakúskoJužná KóreaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu