Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia zatkla bývalého vodcu organizácie Baskicko a jeho sloboda: Vydajú ho do Španielska

Baskicko a jeho sloboda
Baskicko a jeho sloboda (Zdroj: TASR/ AP Photo/Alvaro Barrientos)

BAYONNE - Vo Francúzsku zatkli vo štvrtok bývalého vodcu separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA), 45-ročného Davida Plu, na ktorého bol vydaný európsky zatykač. V priebehu nasledovných hodín, prípadne dní, by ho mali vydať do Španielska, informuje agentúra AFP.

Pla bol vo Francúzku zatknutý ešte v septembri 2015, teda v rovnakom čase, ako ďalší z vodcov ETA Iratxe Sorzabal. Zatknutie tejto dvojice bolo ťažkou ranou pre ETA, ktorá sa neskôr rozpadla. Oboch mužov usvedčili vlani vo februári z "napojenia na zločincov s teroristickým úmyslom", ktorého sa mali dopustiť v rokoch 2008 - 2015. Plu dostal päť rokov väzenia, Sorzabala odsúdili na sedem rokov odňatia slobody.

Sorzabal je dodnes väznený vo Francúzsku. Pla bol však krátko po verdikte prepustený na kauciu, keďže väčšinu svojho trestu si už odsedel počas čakania na proces. Odvtedy sa mal pravidelne hlásiť na polícii. V prípade však došlo k zmene, keď Španielsko naňho vydalo európsky zatykač, ktorého platnosť v novembri potvrdil parížsky odvolací súd.

Pla bol zadržaný, keď prišiel na pravidelnú kontrolu na policajnú stanicu v obci Hendaye na juhozápade Francúzska, povedala AFP jeho právna zástupkyňa Xantiana Cachenautová. Tá zadržanie svojho klienta opísala ako "z právneho hľadiska hanebné". Pla je podľa Cachenautovej v Španielsku obvinený z toho, že v roku 2008 absolvoval na juhozápade Francúzska tajnú schôdzku s členmi ETA, hoci francúzski vyšetrovatelia tvrdili, že v tejto oblasti v tom čase nebol.

Agentúra AFP pripomína, že v Španielsku je približne 200 ľudí vo väzení pre napojenie na ETA, ktorá sa rozpadla v roku 2018; po desaťročiach útokov a snáh o dosiahnutie nezávislosti Baskicka — územia ležiaceho na severe Španielska a juhozápade Francúzska. Pri útokoch ETA zahynulo vyše 850 ľudí.

Viac o téme: VodcaŠpanielskoFrancúzskoETADavid Plu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu