Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Antarktíde padol absolútny rekord v histórii meraní! FOTO Raritu hlásia aj z Arktídy

Sopka Erebus v Antarktíde Zobraziť galériu (3)
Sopka Erebus v Antarktíde (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA/ARKTÍDA - Antarktídu sužuje mimoriadne teplé počasie. Teplota sa tam vyšplhala až na +20,7 °C. Meteorológovia uviedli, že ide o najvyššiu nameranú teplotu v histórii meraní. V Arktíde v týchto dňoch bola nameraná najväčšia rozloha ľadu na februárový dátum za posledných 11 rokov.

Rekordne vysoká teplota v Antarktíde

Rekordná teplota v oblasti Antarktídy bola nameraná vo štvrtok na stanici nachádzajúcej sa na ostrove Seymour. Seymour leží na súostroví v najsevernejšej časti Antarktídy. Teplota po prvý raz v histórii meraní pokorila hranicu +20 °C.       

Najteplejší deň v histórii meraní zaznamenala aj argentínska časť Antarktídy. Uplynulý štvrtok sa teplota na najsevernejšom výbežku Antarktického poloostrova vyšplhala až +18,3 °C.

Teplota nameraná na argentínskej vedeckej stanici Esperanza tak prekonala doterajší rekord z marca 2015, keď bolo nameraných +17,5 °C. Informoval o tom portál iMeteo.sk.

V Arktíde je najväčšie množstvo ľadu za posledných 11 rokov

V tomto týždni bolo v oblasti Arktídy a v priľahlých oblastiach nameraných približne 14,7 milióna kilometrov štvorcových ľadu, čo je na aktuálny februárový dátum pre túto oblasť najväčšie množstvo ľadu za posledných 11 rokov. Na svojej sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na Antarktíde padol absolútny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Pritom v miernych šírkach Európy, Ázie a veľkej časti Severnej Ameriky (s výnimkou Aljašky a časti Kanady) je zima zatiaľ väčšinou mierna. Práve fakt, že nedochádza k častejšiemu a rozsiahlejšiemu "vylievaniu" arktického vzduchu do miernych šírok napomáha k nárastu plochy morského ľadu v oblasti Arktídy,“ skonštatoval hydrometeorologický ústav.

Na Antarktíde padol absolútny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Viac o téme: ArktídaĽadAntarktídaRekordTeplota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu