Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nepochopiteľný čin z Jeruzalema: Muž autom napálil do chodcov, zranilo sa 14 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Najmenej 14 ľudí utrpelo zranenia pri incidente, ku ktorému došlo vo štvrtok v izraelskej metropole Jeruzalem, kde doposiaľ neznámy páchateľ vrazil autom do skupiny chodcov a z miesta činu ušiel. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník The Jerusalem Post.

Podľa zasahujúcich záchranárov jedna z obetí utrpela vážne zranenia, ďalšia osoba je zranená stredne ťažko. Po páchateľovi, ktorý z miesta činu ušiel, pátra polícia.

K incidentu došlo neďaleko zrekonštruovanej budovy starej jeruzalemskej železničnej stanice, kde sa nachádza turistami vyhľadávaná pešia zóna s množstvom obchodov a reštaurácií.

Terčom útočníka v Jeruzaleme boli izraelskí vojaci

Terčom útočníka, ktorý vo štvrtok nadránom vrazil autom do skupiny ľudí v Jeruzaleme, boli izraelskí vojaci. Dvanásti zo 14 zranených sú príslušníci izraelskej armády, informovala agentúra AFP.

"Počas tohto incidentu terorista svojím vozidlom vyrazil smerom na (izraelských) vojakov, ktorí v rámci vojenskej akcie pochodovali k neďalekej (historickej) železničnej stanici v Jeruzaleme," uviedla izraelská armáda.

Jeden z vojakov utrpel podľa informácií armády "ťažké zranenia" a 11 boli zranení ľahko. Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld uviedol, že udalosť sa vyšetruje ako "teroristický útok". 

Hamas: Útok je odpoveďou na Trumpov plán

Radikálne palestínske hnutie Hamas privítalo útok doteraz neznámeho páchateľa, ktorý v noci na štvrtok vrazil autom do skupiny ľudí v Jeruzaleme. Zranil 14 ľudí, z ktorých 12 boli izraelskí vojaci. Podľa Hamasu ide o "faktickú odpoveď" na kontroverzný mierový plán pre Blízky východ, ktorý nedávno predložil americký prezident Donald Trump. Informovala o tom agentúra AFP.

Incident bol podľa hovorcu Hamasu Házima Kásima súčasťou "odvetných" operácií vrátane série demonštrácií na okupovanom západnom brehu Jordánu. Hamas však priamu zodpovednosť za útok nepriznal.

"Akty odporu na Západnom brehu - zrážky medzi našimi ľuďmi z ďalekého juhu Západného brehu až po sever a odvetné operácie v centre okupovaného Jeruzalema - sú praktickou odpoveďou našich ľudí na Trumpovo zverejnenie likvidačnej dohody (mierového plánu)," povedal Kásim.

V Jeruzaleme došlo k ďalšiemu ozbrojenému incidentu

Izraelská polícia vo štvrtok smrtneľne postrelila muža, ktorý v jeruzalemskom Starom meste začal strieľať do príslušníkov polície. Agentúru AFP o tom informoval hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld.

Uviedol, že "terorista začal strieľať do príslušníka pohraničnej polície. Jeden policajt bol pri streľbe ľahko zranený. Útočníka polícia zastrelila.

Viac o téme: AutoMužZrážkaPolícia JeruzalemIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu