Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zastavili stíhanie Babiša mladšieho: Generálna prokuratúra preskúma uznesenie

Andrej Babiš ml.
Andrej Babiš ml. (Zdroj: Facebook/ Andrej Babiš)

PRAHA - České Najvyššie štátne zastupiteľstvo (generálna prokuratúra) preskúma uznesenie o zastavení trestného stíhania v prípade Andreja Babiša mladšieho. Informovalo o tom na Twitteri Najvyššie štátne zastupiteľstvo.

Česká generálna prokuratúra tiež uviedla, že takto zo zákona overuje každé rozhodnutie tohto druhu. O zastavení stíhania Babiša mladšieho rozhodol štátny zástupca Jaroslav Šaroch. Urobil tak z rovnakého dôvodu, ako v prípade iných osôb v hlavnej časti kauzy, teda že predmetný skutok nie je — podľa jeho záverov — trestným činom. Šaroch vlani v auguste zastavil stíhanie všetkých obvinených v kauze Čapí hnízdo vrátane premiéra Andreja Babiša. Najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman však toto rozhodnutie zrušil a zastavenie trestného stíhania označil za nezákonné a predčasné. Celý prípad zároveň vrátil späť na doriešenie pražskému štátnemu zastupiteľstvu.

ôvodne bolo v kauze obvinených 11 osôb. Okrem Andreja Babiša mladšieho boli spočiatku stíhaní aj štyria ďalší premiérovi príbuzní (manželka Monika Babišová, dcéra Adriana Bobeková, švagor Martin Herodes a bývalý člen predstavenstva spoločnosti Farma Čapí hnízdo Josef Nenadál), vlani sa však ich stíhanie definitívne skončilo. Premiér Babiš a členka predstavenstva spoločnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová sú stále obvinení z dočasného podvodu a poškodzovania záujmov EÚ.

Viac o téme: StíhaniePrahaAndrej Babiš mladší
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu