Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vládna strana Fidesz v Maďarsku ostáva: Jej členstvo bude naďalej pozastavené

Vládna strana Fidesz.
Vládna strana Fidesz. (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Na politickom zhromaždení Európskej ľudovej strany (EPP) nebude budúci pondelok (3.2.) predmetom diskusie pozastavené členstvo maďarskej vládnej strany Fidesz, informovalo v stredu internetové vydanie ľavicového denníka Népszava.

Nemenovaný zdroj denníku uviedol, že o tom na schôdzke parlamentnej frakcie európskych ľudovcov informoval predseda EPP Donald Tusk, ktorý dodal, že monitorovací výbor EPP zistil, že v sporných otázkach "nedošlo k pokroku". Pozastavenie členstva nie je viazané žiadnym termínom, preto nie je potrebné ani prijať žiadne uznesenie o jeho predĺžení, čím sa zabráni vnútorným sporom, konštatovalo podľa denníka vedenie EPP.

Členstvo Fideszu pozastavila EPP 20. marca 2019 v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti vtedajšiemu predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie. Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj vzhľadom na následné vlaňajšie májové eurovoľby.
 

Viac o téme: ČlenstvoPozastavenieFideszEPPPolitické zhromaždenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu