Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Obrovská demonštrácia v Bulharsku: Obyvatelia mesta Pernik potrebujú pitnú vodu

Obyvatelia mesta Pernik protestovali proti nedostatku pitnej vody. Zobraziť galériu (4)
Obyvatelia mesta Pernik protestovali proti nedostatku pitnej vody. (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

SOFIA - Obyvatelia západobulharského priemyselného mesta Pernik, ktoré už mesiace zápasí s nedostatkom pitnej vody, protestovali v sobotu napoludnie v centre metropole Sofia. Stovky demonštrantov vyzývali vládu na prijatie naliehavých opatrení na odvrátenie humanitárnej krízy, ktorá podľa nich tomuto mestu hrozí, píše agentúra AP.

Žiadali tiež odstúpenie premiéra Bojka Borisova aj ministerky pre regionálny rozvoj Petje Avramovovej, informovala bulharská štátna televízia. Protestujúci, z ktorých mnohí prišli na demonštráciu v žltých vestách, vyslovili podozrenie, že za nedostatkom vody v Perniku je úplatkárstvo a nekompetentnosť úradov. Varovali tiež, že priehrada Studena, ktorá je jediným zdrojom pitnej vody pre mesto, bude už o dva týždne prázdna.

Obyvatelia mesta Pernik protestovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

Demonštráciu zorganizovali aktivisti z Pernika, ktorí uviedli, že v pondelok napoludnie chystajú v Sofii ďalšie zhromaždenie pred ministerstvom regionálneho rozvoja, napísala agentúra BTA. Na sobotný protest ich prišli podporiť aj obyvatelia ďalších bulharských miest. Prišli aj demonštranti z mesta Bobov Dol ležiaceho neďaleko Perniku, ktorí sa sťažujú na znečistenie ovzdušia spôsobené spaľovaním odpadu v miestnej tepelnej elektrárni.

Obyvatelia mesta Pernik protestovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

Kríza s vodou v Perniku, nachádzajúcom sa približne 30 kilometrov západne od Sofie, vrcholí od polovice novembra 2019, keď miestne úrady zaviedli pitnú vodu na prídel - práve pre nedostatok vody v priehrade Studena. V januári zo svojho postu odstúpil minister životného prostredia Neno Dimov, ktorý čelí obvineniam, že s vodou v Perniku zle hospodáril. Ak sa dokáže, že povolil dodávky vody do priemyselných závodov, hoci vedel, že tým môže ohroziť zásoby pitnej vody pre takmer 100.000 ľudí, bude mu hroziť až osem rokov väzenia.

Obyvatelia mesta Pernik protestovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

Obyvatelia Pernika protestujú proti nedostatku pitnej vody už celé mesiace. Ich rozhorčenie ešte prehĺbilo rozhodnutie miestneho starostu zrušiť medzinárodný tanečný festival, ktorý do Pernika každoročne priláka tisíce turistov a mnohým obyvateľom tiež poskytuje možnosti zárobku. K zrušeniu festivalu, ktoré starosta zdôvodnil krízou okolo pitnej vody, došlo po prvý raz za ostatných 60 rokov.

Viac o téme: VodaProtestyDemonštrácieBulharsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu