Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúce rozhodnutie súdu! Tereza je zničená, podporiť ju prišli aj zamestnanci českého konzulátu

Tereza po vynesení rozsudku. Zobraziť galériu (3)
Tereza po vynesení rozsudku. (Zdroj: Profimedia)

LÁHAUR – Češka Tereza Hlůšková (23) trpí za mrežami pakistanskej väznice dva roky. Dva mesiace čakala na konečný verdikt v kauze pašovania deviatich kíl heroínu. Od začiatku tvrdí, že je nevinná a dúfala, že súd ju oslobodí. Utorňajšie rozhodnutie súdu ju však úplne zničilo.

Na utorok (21. januára) bolo stanovené dlhoočakávané jednanie o Terezinom odvolaní proti rozsudku. Češku súd nižšej inštancie v marci 2019 neprávoplatne odsúdil na osem rokov a osem mesiacov odňatia slobody. Trest si odpykáva v base Koh Lakhpat v pakistanskom Láhaure.

Češka odvtedy, čo ju na pakistanskom letisku zadržali colníci, tvrdí, že je nevinná. Obaja jej právni zástupcovia, skúsený advokát Asghar Dogar a jeho služobne mladší kolega Saifur Rahman, chceli svoju klientku očistiť pred senátom, v ktorom najnovšie zasadá aj sudca Šahíd Mahmúd Abbásí. Nádej v Terezino oslobodenie však znova skrachovala. „Sudcovia vypočuli päť prípadov. Ich prejednávanie trvalo dlho, a skôr než došlo na Terezin prípad, boli nútení zasadanie odvolacieho senátu ukončiť,“ uviedol pre český Blesk zdroj z Pakistanu.

Tereza Hlůšková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/K.M. Chaudary)

Čítajte aj: Dôležité rozhodnutie! Tereze došla trpezlivosť, chystá zmenu, pomohla jej policajtka

Hlůškovú pritom tentokrát do jednacej siene prišli podporiť aj zamestnanci českého konzulátu. Prítomnosť horárneho konzula i odloženie prejednávania prípadu Terezy potvrdila aj hovorkyňa ministerstva zahraničia Zuzana Štíchová. „Súd sa dnes (21. 1.) k prejednávaniu prípadu zadržanej Češky nedostal a nedošlo, bohužiaľ, ani k stanoveniu termínu ďalšieho pojednávania. Zástupca nášho veľvyslanectva sa však so zadržanou dnes (21. 1.) stretol v priebehu konzulárnej návštevy,“ informovala Štíchová.

Tereza po vypočutí rozsudku.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profiimedia)

Pakistanská justícia si dáva s prípadom Češky na čas. V Láhaure je už viac než dva roky. „Termín nového súdneho vypočúvania nebol dosiaľ stanovený. Podľa zdrojov zo súdu bude ale dátum Terezinho prípadu čoskoro oznámený,“ uviedol pakistanský zdroj.

Terezu Hlůškovú z Českej republiky zadržali pakistanskí colníci na letisku v Láhaure 10. januára 2018. V jej kufri bolo objavených takmer 9 kíl heroínu, ktorý bol ukrytý v dvojitom dne jej kufra. Češka od svojho zadržania trvá na svojej nevine. Sudcu o nej ale nepresvedčila. Tamojší súd ju poslal na osem rokov a osem mesiacov do väzby. Rozsudok je neprávoplatný.

Viac o téme: PakistanTerezaDrogyPašovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu