Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obrovské odhalenie o najbohatšej žene: Korupcia a podvody obludných rozmerov, kšefty s diamantmi

Isabel dos Santos Zobraziť galériu (4)
Isabel dos Santos (Zdroj: SITA/Unitel Angola via AP Images)

LONDÝN/LUANDA - Najbohatšia žena Afriky a dcéra bývalého angolského prezidenta Isabel dos Santosová najskôr získala značnú časť svojho miliardového majetku vďaka korupcii, podvodom a nevyváženým kontraktom sa štátnymi spoločnosťami uzavretými počas vlády jej otca Josého Eduarda dos Santosa. Vyplýva to z viac ako 700-tisíc strán dokumentov, ktoré zverejnilo Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov (ICIJ). Sú medzi nimi napríklad faktúry, obchodné zmluvy alebo bankové výpisy, napísal dnes server BBC.

Z listín podľa BBC vyplýva, že exprezidentova dcéra a jej manžel dokázali pomocou podozrivých transakcií zabezpečiť lukratívne kontrakty, kupovali pod cenu pôdu aj podiely v zárobkových štátnych podnikoch a vyvádzali obrovské finančné čiastky z firiem, ktoré riadili. Dos Santosová, ktorá už je v Angole stíhaná za korupciu a má v africkej krajine zmrazený majetok, všetky obvinenia odmieta. Podľa nej ide o politický hon na čarodejnice, ktorý má zdiskreditovať ju a aj jej otca. „Je zrejmé, že naša klientka je predmetom vysoko koordinovaného útoku na svoju povesť aj na podnikanie," uviedli podľa The Guardian jej právnici.

Isabel dos Santosová
Zobraziť galériu (4)
Isabel dos Santosová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Paulo Duarte)

Ako povedala pre televíziu BBC, jej podniky boli komerčne úspešné samy o sebe a nevyžadovali si prezidentskú podporu. O svojom podnikaní, ktorému sa venuje a rozvíja už 20 rokov, televízii povedala, že je hlúposť, "aby ľudia šli a kúpili skrinku na sledovanie satelitnej televízie, pretože môj otec je prezident. To je úplny nezmysel."

ICIJ dala dokumentom spojeným s podnikaním dos Santosovej priezvisko Luanda Leaks; skúmali ich novinári z celkom 37 mediálnych organizácií vrátane denníkov The Guardian a L'Espresso. Tí vytipovali v podnikateľskej dráhe angolskej prominentky niekoľko momentov, ktoré sú podľa nich nanajvýš problematické.

Najväčšie zistenia

Jedným z nich je napríklad jej angažmán v štátnej ropnej spoločnosti Sonangol, do ktorej čela ju otec dosadil v roku 2016. Nový prezident Joao Lourenço ju však o rok neskôr odvolal. Ešte krátko pred svojím odchodom schválila dos Santosová platby vo výške 58 miliónov dolárov pre dubajskú konzultačnú firmu Matter Business Solutions, ktorú vlastnil jej priateľ a riadil jej kolega. Konzultačná firma zaslala Sonangolu v deň, keď dos Santosová prišla o prácu, cez 50 faktúr.

Isabel dos Santos
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Unitel Angola via AP Images)

Ďalším z podozrivých kontraktov je podľa BBC nákup podielu v portugalskej energetickej spoločnosti Galp, ktorú firma dos Santosovej v roku 2006 kúpila práve od Sonangolu. Za podiel podnikateľky vopred zaplatila iba 15 percent kúpnej ceny a zvyšných 63 miliónov eur pokryla pôžička s nízkym úrokom od Sonangolu. Teraz má jej podiel v spoločnosti Galp hodnotu viac ako 750 miliónov eur.

Do transakcií je zapletený aj jej manžel

Do transakcií bol podľa ICIJ zapletený tiež manžel dos Santosovej Sindika Dokolo, ktorý figuroval napríklad v dohode s angolskou štátnou spoločnosťou na ťažbu diamantov Sodiam z roku 2012. Spoločne mali napoly kúpiť podiel v švajčiarskej klenotníckej spoločnosti De Grisogono, Sodiam ale do partnerstva investoval 79 miliónov dolárov, zatiaľ čo Dokolo iba štyri milióny. Isabel dos Santos informovala BBC News, že nie je akcionárom spoločnosti De Grisogono.

Isabel dos Santosová s manželom Sindika Dokolo
Zobraziť galériu (4)
Isabel dos Santosová s manželom Sindika Dokolo  (Zdroj: SITA/AP Photo/Paulo Duarte)

Tie pritom mohol zaplatiť z odmeny za sprostredkovanie dohody vo výške päť miliónov dolárov, ktorú mu Sodiam vopred vyplatil. Prezident dos Santos tiež dal Dokolovi prednostné právo na nákup angolských surových diamantov za veľmi nízke ceny, pričom podľa BBC štát zrejme stratil až miliardu dolárov. Obvinenia popiera podľa BBC aj jej manžel Sindika Dokolo. Ten sa v rozhovore a v dokumente od jeho právnikov vyjadril, že obvinenia majú za cieľ pošpiniť jeho povesť. "Chcú nás obviniť zo všetkej korupcie a bankrotu v Angole," uviedol v rozhovore pre Radio France Internationale, pričom celú kauzu prirovnal k "Armageddonu". 

Štyridsaťšesťročná dos Santosová je najstaršou dcérou bývalého angolského prezidenta, ktorý krajinu vládol 38 rokov. Trvalo žije v Británii a jej majetok sa odhaduje na dve miliardy dolárov.

Viac o téme: KorupciaAfrikaNajbohatšia ženaIsabel dos Santos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu