Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na východe Ukrajiny sa opäť rozpútali boje! Streľba si vyžiadala najmenej jednu obeť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Ukraine News)

KYJEV - Jeden ukrajinský vojak zahynul a štyria utrpeli zranenia pri najnovšej prestrelke medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny, kde sa v utorok rozpútali najprudšie boje za posledné mesiace. Informovali o tom agentúry AFP a AP odvolávajúce sa na vyhlásenie ukrajinskej armády.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v tejto súvislosti protivníka z "cynickej provokácie", podrývajúcej súčasné snahy o vyriešenie konfliktu v Donbase. Kyjev je podľa neho verný myšlienke mieru, bude však postupovať rozhodne, pokiaľ ide o "vzdorovanie akejkoľvek ozbrojenej agresii".

Armáda uviedla, že spomínaná bilancia je výsledkom paľby zo zbraní, ktoré sú zakázané na základe dohody o prímerí. Spresnila, že separatisti zaútočili na pozície vládnych síl blízko dedín Novotoškivske a Krymske, ktoré sa však podľa AFP nachádzajú vnútri jednej z troch zón, odkiaľ mali obe strany na základe vlaňajšej dohody stiahnuť svoje jednotky.

Armáda tvrdí, že separatisti sa pokúsili vstúpiť na územie pod kontrolou Kyjeva, ale ukrajinskí vojaci ich postup zastavili. Separatistické orgány v Luhanskej oblasti zase pripísali rozpútanie bojov skupine ukrajinských vojakov, ktorí chceli preniknúť na územie ovládané separatistami, pričom sa dostali do mínového poľa.

Podľa separatistov prišli o život až dvaja ukrajinskí vojaci a traja utrpeli zranenia, na čo ukrajinské sily použili delostreleckú paľbu ako krytie pri evakuácii. Dodali, že paľba poškodila civilnú infraštruktúru v meste Holubivka (Kirovsk) a neďalekej dedine Doneckyj.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov informoval, že v dôsledku utorkových bojov utrpeli straty obe strany a Moskva "nepozná podrobnosti o tom, čo túto zrážku vyvolalo". Konflikt na východnej Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe Ukrajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

Viac o téme: StreľbaBojeUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu