Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajina je pobúrená: Poslanec poradil dôchodkyni, aby predala psa a tak zaplatila účty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Návrh, ktorý dal ukrajinský zákonodarca Jevgenij Bragar dôchodkyni, aby predala svojho psa a zaplatila tak svoje účty za plyn, vyvolal pobúrenie v jednej z najchudobnejších krajín Európy. Situácia donútila úrady zasiahnuť. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Ljubov Koljučová (66) zatelefonovala v piatok večer 31. januára do naživo vysielanej politickej talk šou a posťažovala sa, že zo svojej penzie 2000 hrivien (73 eur) mesačne si nemôže dovoliť zaplatiť účty za plyn. Bragar, 25-ročný zákonodarca z vládnej strany Sluha národa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, vyhlásil, že riešenie je jednoduché: "Ak má na dvore psa nejakého elitného plemena, môže ho kedykoľvek predať... a ľahko zaplatiť (účty)." Jeho výrok spôsobil, že sociálne médiá na Ukrajine zaplavili vtipy a mémy, ktoré si z politika uťahovali. Jeden mém znázorňoval britskú kráľovnú Alžbetu II. s jej psami plemena corgi a k tomu bol pripojený nápis: "Kráľovná Alžbeta II. ide zaplatiť účty za svoj Buckinghamský palác."

"Máte hotovosť alebo kartu? - Mám elitného psa," uvádzalo sa v ďalšom vtipe. Spomínaná dôchodkyňa v utorok pre agentúru AFP povedala, že zákonodarca jej zatelefonoval a ospravedlnil sa. "Odpúšťam mu. Je mladý, musí sa stať živiteľom rodiny," uviedla a posťažovala sa, že ona aj jej pes sú už vyčerpaní z toľkej pozornosti. "Nemôžem jesť. Chcem už na to všetko zabudnúť," dodala. Bragar napísal na Facebooku, že je "v politike nováčikom" a ešte sa nenaučil, ako pristupovať k citlivým otázkam.

Zelenskyj nariadil vláde, aby situáciu po zákonodarcových "cynických" výrokoch vyriešila, oznámila prezidentova hovorkyňa Julija Mendelová. Pre AFP Mendelová doplnila, že dôchodkyňa dostáva aj štátnu podporu a musí platiť za zemný plyn mesačne približne 300-350 hrivien (11-12,80 eura).

Viac o téme: DôchodkyňaRadaPoslanec Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu