Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Irán nevydá Ukrajine čierne skrinky zostreleného lietadla, zrejme ich pošle do Francúzska

Havária lietadla si vyžiadala 176 obetí
Havária lietadla si vyžiadala 176 obetí (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

TEHERÁN - Irán sa rozhodol, že čierne skrinky zostreleného ukrajinského lietadla typu Boeing na Ukrajinu nepošle. Namiesto toho ich zrejme zašle do inej krajiny, zrejme do Francúzska, informovala agentúra ISNA.

Ide o zapisovače letových údajov a rozhovorov a diania v pilotnej kabíne z lietadla leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines, ktoré sa 8. januára tohto roku zrútilo len niekoľko minút po štarte z teheránskeho Letiska imáma Chomejního. Na palube bolo 176 ľudí, z ktorých nikto neprežil. Medzi obeťami sú občania Ukrajiny, Iránu, Kanady, Švédska, Afganistanu, Nemecka a Británie.

Iránska strana najprv tvrdila, že k nehode došlo v dôsledku technických problémov lietadla. Neskôr, 11. januára, Irán oznámil, že ukrajinské lietadlo omylom zostrelila iránska armáda, konkrétne jej zložka revolučné gardy.

Riaditeľ odboru vyšetrovania katastrof v iránskom úrade civilného letectva Hasan Rezá Afar predtým podľa ruského denníka Kommersant povedal, že Irán nebude zdieľať údaje s Ukrajinou pre únik informácií. Toto rozhodnutie Teherán prijal v dôsledku zverejnenia zvukového záznamu rozhovoru medzi letiskovým dispečerom a pilotom jedného z iránskych lietadiel, z ktorého vyplynulo, že pilot v čase havárie ukrajinského lietadla videl na nebi záblesk rakety.

Viac o téme: LietadloZostrelenieČierne skrinkyIránUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu