Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Merkelová sa stretla s Putinom: Riešili stúpajúce napätie vo viacerých oblastiach sveta

Angela Merkelová a Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová a Vladimir Putin (Zdroj: AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

MOSKVA - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu pricestovala do Moskvy na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v súvislosti s narastajúcim napätím na Blízkom východe i v iných oblastiach sveta. Informovala o tom agentúra AFP. Merkelová a Putin si na úvod stretnutia, ktoré bude podľa slov kancelárky pokrývať viaceré témy vrátane konfliktov v Líbyi a Sýrii, ako aj vojnu na Ukrajine s proruskými separatistami, podali ruky.

 "Je toho veľa, o čom sa budeme rozprávať," povedala Merkelová a dodala, že "vždy je lepšie spoločne sa rozprávať, ako rozprávať jeden o druhom". Putin sa kancelárke poďakoval za návštevu a uviedol, že sa zamerajú na "najpálčivejšie" témy. Pred samotným stretnutím obe strany potvrdili, že budú pokrývať aj konfrontáciu medzi Washingtonom a Teheránom vo veci zabitia iránskeho generála Kásema Solejmáního.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, ktorý Merkelovú na stretnutí sprevádza, povedal, že "hlavným dôvodom" stretnutia je eskalujúca kríza v Líbyi, v ktorej Berlín zohráva úlohu mediátora. "Zapájame Európu a tých aktérov, ktorí tam majú vplyv, a na to potrebujeme Rusko," povedal Maas pre nemeckú televíziu NTV. Po stretnutí Merkelovej a Putina sa očakáva ich spoločná tlačová konferencia. Merkelová Rusko naposledy navštívila v máji 2018, keď sa lídri stretli v Putinovej rezidencii pri Čiernom mori.

Merkelová sa stretla s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu vyzvali na prímerie v Líbyi, hoci v konflikte podporujú opačné strany. Zatiaľ čo Turecko minulý týždeň poslalo svojich vojakov do Líbye, aby pomohli brániť medzinárodne uznanú vládu národnej jednoty pod vedením premiéra Fájiza Sarrádža. Ankara prišla s tvrdením, že sily podliehajúce Haftarovi podporuje aj približne 2500 ruských žoldnierov, čo však Moskva popiera.

Nord Stream 2 je správny hospodársky

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu na tlačovej konferencii, ktorá sa konala po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Moskve, vyhlásil, že verí tomu, že práce na výstavbe plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) budú ukončené začiatkom budúceho roku. Informovala o tom agentúra AFP. "Dúfam, že koncom tohto roku, alebo v prvom štvrťroku budúceho roku budú práce ukončené a plynovod začne fungovať," povedal Putin.

Merkelová takisto povedala, že plynovod by sa mal dokončiť, keďže jeho výstavbu právne schválila EÚ. Sankcie Spojených štátov, ktoré uvalili v decembri na spoločnosti, ktoré sa podieľajú na výstavbe tohto plynovodu, považuje za nesprávne. Projekt je podľa nej "správny, v prvom rade hospodársky a nie politicky".

Proti výstavbe plynovodu Severný prúd 2, by mal privádzať ruský zemný plyn do Nemecka, sú predovšetkým USA, ale aj niektoré krajiny EÚ, lebo sa obávajú, že Rusko využije dodávky plynu ako páku na západoeurópske krajiny, ktoré sú od dodávok ruského plynu závislé.

Merkelová sa stretla s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

Jadrová dohoda sa musí zachovať

Putin na stretnutí s Merkelovou uviedol, že chce podporiť mierovú konferenciu v Berlíne týkajúcu sa situácie v Líbye. "Niektoré veci si ešte vyžadujú prípravné práce, ale bol by to dobrý krok správnym smerom," povedal šéf Kremľa a upozornil na to, že ešte je to potrebné dohodnúť aj s líbyjskou stranou. Merkelová zdôraznila, že dúfa, že ruské snahy o dosiahnutie prímeria v Líbyi budú úspešné. Konferenciu o Líbyi v nemeckej metropole, ktorá by sa mala konať pod vedením OSN, by podľa nej bola len začiatkom dlhého procesu.

Obaja lídri sa na stretnutí zhodli aj na potrebe zachovať jadrovú dohodu s Iránom. "Rusko a Nemecko sú rozhodnuté, že jadrová dohoda s Iránom sa musí zachovať," povedal Putin. Nemecko je presvedčené, že "Irán by nemal vlastniť a nemal dostať nijaké atómové zbrane," citoval Merkelovú denník Die Welt. Putin a Merkelová varovali pred otvoreným konfliktom medzi Spojenými štátmi a Iránom. Vojna by bola "katastrofou pre Blízky východ a pre celý svet, humanitárnou, ako aj hospodárskou z hľadiska zásobovania sveta energiou", uviedol Putin.

Merkelová povedala, že priznanie Iránu, že v Teheráne omylom zostrelilo ukrajinské lietadlo, predstavuje dôležitý krok a vyzvala na úplné vyšetrenie tejto udalosti. "Dnes bol spravený dôležitý krok," povedala s tým, že je podľa nej dobré identifikovať vinníkov. Merkelová podčiarkla potrebu "podrobne stanoviť, čo sa stalo.

Viac o téme: StretnutieRuskoNemeckoVladimír PutinAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu