Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stretnutie Putina s Johnsonom bolo konštruktívne: Malo zmierlivý podtón, tvrdí Peskov

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s britským premiérom Borisom Johnsonom, ktoré sa konalo v nedeľu v Berlíne pri príležitosti medzinárodnej konferencie o Líbyi, bolo "lakonické, ale súčasne aj konštruktívne" so zmierlivým podtónom.

Uviedol to v utorok v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý tak podľa agentúry AFP naznačil, že Británia obsah schôdzky mylne interpretovala ako varovanie Moskve. Úrad britského premiéra totiž po schôdzke v Berlíne informoval, že Johnson využil v nedeľu svoje prvé oficiálne stretnutie s Putinom na varovanie, aby sa už nezopakoval chemický útok z roku 2018, pri ktorom takmer zomrel ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ.

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Peskov tvrdí, že "prinajmenšom náležitosti stretnutia sa jasne líšia od podstaty vyhlásenia Downing Street". Hovorca Kremľa však odmietol poskytnúť ďalšie informácie a detaily o schôdzke Johnsona s Putinom.

Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom poznačila aféra, keď začiatkom marca 2018 našli v anglickom meste Salisbury v bezvedomí bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Neskôr sa ukázalo, že obaja boli vystavení pôsobeniu bojovej nervovoparalytickej látky novičok. Británia z incidentu obvinila Rusko, ktoré však vinu odmieta.

Vzťahy oboch štátov sa aj v dôsledku kauzy Skripaľ zhoršili, ale Putin v decembri 2019 vyzval Johnsona na konštruktívny dialóg, keď mu blahoželal k volebnému víťazstvu. Počas stretnutia v Berlíne však Johnson vyhlásil, že vzťahy medzi Moskvou a Londýnom sa nevrátia do normálu, kým Rusko neukončí svoje "destabilizačné" aktivity.

Johnson "objasnil, že nedošlo k žiadnym zmenám v postoji Spojeného kráľovstva k Salisbury, čo bolo bezohľadné použitie chemických zbraní a nehanebný pokus o vraždu nevinných ľudí na britskej pôde... Povedal, že takýto útok sa už nesmie zopakovať," stálo vo vyhlásení Downing Street zverejnenom minulú nedeľu.

Viac o téme: StretnutieRuskoBerlínVladimir PutinBoris JohnsonDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu