Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Merkelová sa stretne s Erdoganom: Hlavnou témou rozhovoru bude migračná dohoda

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

ISTANBUL - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v piatok v Istanbule stretne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Rokovania sa budú sústreďovať na budúcnosť migračnej dohody medzi Tureckom a Európskou úniou, ktorá pomohla obmedziť prílev utečencov do Európy.

Návšteva sa tiež uskutoční v čase obáv z novej vlny migrantov utekajúcich pred vládnymi útokmi na severe Sýrie. Počet utečencov, ktorí dorazili do Grécka z Turecka, sa pritom v minulom roku výrazne zvýšil. Dôvodom je najmä situácia v Sýrii, ale tiež nestabilita v Afganistane. Európska únia v roku 2016 pod vedením Nemecka súhlasila, že poskytne Turecku šesť miliárd eur na pomoc utečencom a ďalšie stimuly s cieľom presvedčiť vládu v Ankare, aby zastavila migrantov smerujúcich do Grécka.

Turecko však tvrdí, že nemôže samé znášať bremeno, ktoré predstavuje 3,6 milióna Sýrčanov na jeho území a opakovane pohrozilo, že im "otvorí brány" do Európy. Vláda pre utečencov žiada vytvorenie takzvanej "bezpečnej zóny" na severe Sýrie, európske štáty však s podporou tohto návrhu váhajú.

Viac o téme: Turecký prezidentRokovanie Angela MerkelováRecep Tayyip ErdoganNemecká kancelárkaMigračná dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu