Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Danko vyzval Pellegriniho, aby poslal lietadlo pre našich vojakov: Rázny krok Trumpa

Situácia po zabití Kásema Solejmáního. Zobraziť galériu (3)
Situácia po zabití Kásema Solejmáního. (Zdroj: Twitter/Josep Borrell Fontelles, SITA/AP, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA/BRUSEL/WASHINGTON – Predseda parlamentu a šéf SNS vyzval premiéra, aby nebol zbabelec a poslal lietadlo pre našich vojakov do Iraku. Danko tak reagoval na predchádzajúce vyhlásenie Pellegriniho, podľa ktorého je v súvislosti s aktuálnou situáciou na Blízkom východe vládny špeciál kedykoľvek pripravený vyzdvihnúť slovenských vojakov z Iraku. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell zas vyzval na zmiernenie napätia a zachovanie iránskej jadrovej dohody. Šéf Bieleho domu informoval, že USA vytipovali v Iráne 52 možných cieľov odvetných útokov.

Andrej Danko vyzval Petra Pellegriniho 

Predseda SNS a Národnej rady (NR) SR Andrej Danko vyzval premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby "nebol zbabelec a konal a poslal lietadlo pre našich vojakov" do Iraku. TASR o tom informovala v sobotu krátko pred polnocou riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

„Je mi ľúto, že predseda vlády SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová podcenili vzniknutú situáciu. Vyzýval som ich ešte dnes (v sobotu, pozn. TASR), aby reagovali, pričom obaja aj s prezidentkou SR zvolili len vlažné politické frázy alebo alibistický postup. Situácia na Blízkom východe sa stupňuje a životy našich vojakov môžu byť ohrozené a predseda vlády SR tak ako jemu je vlastné, zrazu zmení postoj. Hovorí, že je pripravený poslať špeciál pre našich vojakov. Je to pre neho typické, že sa Peter Pellegrini vždy zachová ako zbabelec a alibista,“ uviedol Danko. Zároveň vyzval vládu SR, aby bezodkladne konala a nečakala na to, až Národná rada SR prijme uznesenie o stiahnutí slovenských vojakov z Iraku.

„Vyzývam predsedu vládu SR, aby bol konečne chlap a konal tak, ako predseda vlády konať má a okamžite poslal vládny špeciál pre našich vojakov. Mrzí ma, že Peter Pellegrini vždy koná podľa toho, ako mu poradia PR agentúry. Súčasne som požiadal ministra obrany SR, aby monitoroval situáciu, a aby požiadal predsedu vlády SR, a aby zvolal bezpečnostnú radu. Prosím, nečakajme na to, kým sa stane väčšie nešťastie,“ dodal Danko.

Reakcia prezidentky Zuzany Čaputovej: Dôležité je nestupňovať ešte viac napätie na Blízkom východe, tvrdí prezidentka Čaputová

Reakcia premiéra Petra Pellegriniho: Vládny špeciál je pripravený vyzdvihnúť Slovákov z Iraku

Minister Gajdoš požiada premiéra, aby zvolal Bezpečnostnú radu SR

Európska únia vyzýva na deeskaláciu napätia

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell po stretnutí s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom v Bruseli napísal na Twitteri: „Rozprával som sa s iránskym ministrom Zarífom o aktuálnych udalostiach. Zdôraznil potrebu zmierniť napätie, zachovať zdržanlivosť a vyhnúť sa ďalším eskaláciám.“

Borell takisto apeloval na Zarífa, aby Teherán dodržiaval jadrovú dohodu uzavretú v roku 2015 medzi Iránom a stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN - Veľkou Britániou, Francúzskom, Čínou, Ruskom a Spojenými štátmi, plus Nemeckom.

Historická dohoda nazvaná Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) zaručovala Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu. V súčasnosti však hrozí jej stroskotanie, pretože v máji roku 2018 prezident USA Donald Trump z dohody jednostranne odstúpil a znovu uvalil na Irán sankcie.

„Prediskutovali sme tiež význam zachovania JCPOA, ktorá je stále rozhodujúcou pre globálnu bezpečnosť. Som pripravený zhostiť sa úlohy koordinátora,“ vyhlásil Borrell.

USA sú pripravené "rýchlo a tvrdo" udrieť na 52 iránskych cieľov

Spojené štáty vytipovali 52 iránskych cieľov, ktoré zasiahnu, ak Teherán v odvete za zabitie veliteľa elitných jednotiek Kásema Solejmáního zaútočí na Američanov či americký majetok. Na Twitteri to v sobotu večer napísal americký prezident Donald Trump, podľa ktorého v prípade iránskej akcie Spojené štáty zareagujú "veľmi rýchlo a veľmi tvrdo". Vplyvný iránsky generál Solejmání v piatok zahynul pri americkom útoku neďaleko Bagdadu.

Čítajte aj: Zabitie Solejmáního je vojna, rozhodne príde odplata! FOTO Iránsky diplomat si nedával servítku pred ústa

Iránci podľa šéfa Bieleho domu "hovoria veľmi smelo" o pomste za smrť Solejmáního, ktorý bol "ich teroristickým vodcom" a "práve zabil jedného Američana a zranil mnoho ďalších, nehovoriac o všetkých tých ľuďoch, ktorých zabil počas svojho života, vrátane stoviek iránskych demonštrantov ". Podľa Trumpa Solejmání "už útočil na naše veľvyslanectvo a pripravoval sa na ďalšie údery na iných miestach".

Podľa amerického prezidenta robí Teherán mnoho rokov len problémy. „Buď toto VAROVANÍM, že keď Irán zaútočí na Američanov alebo americký majetok, vytipovali sme 52 iránskych miest,“ uviedol Trump na Twitteri. Niektoré z vytipovaných cieľov sú podľa neho veľmi dôležité pre Irán a iránsku kultúru. „Tieto ciele a Irán samotný zasiahneme veľmi rýchlo a veľmi tvrdo. USA si nenechajú páčiť žiadne ďalšie hrozby,“ dodal Trump.

Počet cieľov podľa Trumpa odkazuje na 52 rukojemníkov, ktorých držali iránski radikálni študenti po prepustení 14 z pôvodných 66 zajatcov na americkom veľvyslanectve v Teheráne v rokoch 1979 až 1981. Všetci rukojemníci boli prepustení po 444 dňoch v zajatí výmenou za uvoľnenie iránskych kont a ďalšie ústupky.

Na snímke iránsky generál Kásem Solejmání
Zobraziť galériu (3)
Na snímke iránsky generál Kásem Solejmání  (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Predstaviteľ iránskych revolučných gárd v sobotu uviedol, že Irán bude Američanov trestať kedykoľvek, keď mu budú na dosah.

Americký Kongres medzitým dostal z Bieleho domu formálne oznámenie o piatkovom útoku na Solejmáního. Zákon z roku 1973 vyžaduje, aby americká administratíva zákonodarcov informovala do 48 hodín o zapojení ozbrojených zložiek do vojenskej akcie.

Napätie medzi Iránom a USA eskaluje! Na rozkaz Trumpa zabili veliteľa iránskych gárd: Čakajte odplatu

Formálne oznámenie by malo obsahovať podrobnosti o piatkovom útoku, podľa predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej ale Biely dom celý text označil za tajný. Rozhodnutie správu utajiť označila Pelosiová za "krajne nezvyčajné". Vládne oznámenie pritom podľa nej vyvoláva viac otázok, než dáva odpovedí. Útok na Solejmáního v nedeľu Pelosiová znova označila za "provokatívny" a "neprimeraný" a povedala, že kvôli útoku sú americkí občania, vojaci a ich spojenci v nebezpečenstve.

Solejmání velil oddielom Kuds, ktoré sú zložkou iránskych revolučných gárd zodpovednou za operácie mimo Iránu. Niektoré zdroje Solejmáního označovali za jedného z najmocnejších mužov v Iráne. Spolu s ním zomrel v piatok zástupca veliteľa vplyvných irackých milícií Abú Mahdí Muhandis a ďalší ľudia. Podľa USA pripravoval Solejmání útoky na amerických diplomatov a vojakov na irackom území.

Medzinárodná koalícia bojuje proti teroristickej organizácii Islamský štát, na ktorej čele stoja Spojené štáty, medzitým v nedeľu potvrdila dva sobotňajšie útoky na iracké základne sa spojeneckými vojakmi. Žiadny vojak zranenie neutrpel, podľa vyhlásenia ale nemožno vylúčiť, že zranenie utrpeli miestni obyvatelia. Terčom útokov sa podľa vyhlásenia stali základňa v Bagdade a letecká základňa Balad.

Viac o téme: USADonald TrumpIránAndrej DankoIrakJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu