Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Iracká armáda poprela informácie o nálete pri Bagdade, správy prišli deň po atentáte na Solejmáního

Kásem Solejmání Zobraziť galériu (2)
Kásem Solejmání (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

BAGDAD - Iracká armáda dnes poprela, že sa oblasť pri vojenskej základni Tádž severne od Bagdadu stala dejiskom leteckého útoku na zdravotnícky konvoj. Informuje o tom agentúra Reuters. Iracké Ľudové mobilizačné sily (PMF), milície podporované Iránom, predtým uviedli, že konvoj zdravotníkov sa stal terčom náletu. Neskôr však vydali ďalšie vyhlásenie, podľa ktorého sa v Tádž nijaký zdravotnícky konvoj cieľom leteckého útoku nestal.

Od udalosti sa dištancovala aj medzinárodná koalícia vedená USA, ktorá bojuje proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). „Fakt: Koalícia v posledných dňoch nepodnikla letecké údery v blízkosti základne Tádž (severne od Bagdadu),“ uviedol na Twitteri hovorca koalície.

Správy o nich prišli len deň potom, čo pri americkom útoku v irackom hlavnom meste zomrel kľúčový iránsky generál Kásem Solejmání a spolu s ním okrem ďalších ľudí aj zástupca veliteľa PMF Abú Mahdí Muhandis.

Iránsky generál Kásem Solejmání.
Zobraziť galériu (2)
Iránsky generál Kásem Solejmání.  (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Svetové tlačové agentúry spočiatku tvrdili, že nočný letecký úder cielený na bojovníkov irackej milície podporovanej Iránom si vyžiadal niekoľko mŕtvych. Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj v irackej armáde hovorila o šiestich zabitých a troch vážne zranených. 

Najnovší útok sa mal odohrať okolo 01:00 miestneho času (23:00 SEČ). Podľa prvotných informácií mal zasiahuť konvoj s príslušníkmi takzvaných Ľudových mobilizačných síl (PMF). Tie sú súčasťou irackej armády a združujú milície, z ktorých mnohé podliehajú iránskemu vplyvu. „Prvotné informácie potvrdzujú, že úder zasiahol konvoj zdravotníkov Ľudových mobilizačných síl,“ citoval z komuniké Reuters. Tieto informácie však neskôr iracká armáda poprela.

Čítajte aj: Napätie medzi Iránom a USA eskaluje! Na rozkaz Trumpa zabili veliteľa iránskych gárd: Čakajte odplatu

Irak v posledných dňoch zažíva sériu najrôznejších bezpečnostných incidentov. Na prelome roku napadol americkú ambasádu v Bagdade dav demonštrantov pobúrených predchádzajúcim náletom USA, pri ktorom prišlo o život 25 členov jednej zo šiitských irackých milícií. Američania zase reagovali na raketový útok na irackú vojenskú základňu, ktorý 27. decembra zabil aj jedného amerického civilistu.

Viac o téme: USAIrakNáletZodpovednosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu