Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pýcha Ruska do šrotu: Jediná lietadlová loď Admirál Kuznecov je po požiari na odpis

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

MURMANSK – Škody spôsobené požiarom na jedinej ruskej lietadlovej lodi Admirál Kuznecov sa rovnajú jej zvyškovej hodnote. O jej ďalšom osude sa podľa ruského denníka Kommersant s odvolaním sa na expertov ruskej Severskej flotily rozhoduje.

Požiar, ktorý si minulý týždeň vyžiadal dvoch mŕtvych, vypukol na lodi Admirál Kuznecov počas opráv v Murmansku na severe Ruska. Škoda spôsobená požiarom sa podľa ruského denníka Kommersant odhaduje na 95 miliárd rubľov (1,37 miliardy eur), pričom terajšia hodnota lode vyrobenej v roku 1985 dosahuje hodnotu 110 miliárd rubľov (1,58 miliardy eur). Armáda sa teraz rozhoduje, či má zmysel veľmi poškodenú loď opravovať, alebo či plavidlo úplne odpísať. Požiar na lodi Admirál Kuznecov vyvolala iskra pri zváracích prácach. Jej oprava sa začala, keď sa vo februári 2017 loď vrátila zo Stredozemného mora, kde sa zúčastnila na vojenských operáciách v Sýrii. Jej návrat do služby bol naplánovaný na rok 2022.

Peklo v prístave Murmansk: Horí Putinova pýcha, jediná ruská lietadlová loď Admirál Kuznecov

Šéf spoločnosti United Shipbuilding Corporation Alexej Rachmanov uviedol pre denník Kommersant: „Naše plány zostávajú rovnaké. Krížnik Admirál Kuznecov v dôsledku požiaru nezaznamenal kritické škody, bude opravený a vrátený do služieb námorníctva. Bola vytvorená medzirezortná komisia a pracovná skupina OSK pod vedením Vladimíra Koroleva, viceprezidenta pre námorné staviteľstvo. Posúdenie poškodenia bude nejaký čas trvať. Je potrebné skontrolovať poškodené priestory, opraviť poškodenia. Predbežné informácie, ktoré je možné úradne zdieľať, sa objavia do konca mesiaca.“

Pýcha Ruska do šrotu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/DTV)
Jedinú ruskú lietadlovú loď sprevádza dlhodobo smola – vlani v októbri sa v Murmansku potopil obrí plávajúci dok práve v okamihu, keď sa z neho Admirál Kuznecov chystal vyplávať. Plavidlo zasiahol jeden z dvoch padajúcich žeriavov.

 

Viac o téme: DokPožiarLietadlová loďŠrotŽeriavyRuskoAdmirál Kuznecov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu