Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Jediná ruská lietadlová loď je v úbohom stave, roky ju opravujú: Plná bahnitej vody nie je schopná pohybu

Ruská lietadlová loď Admirál Kuznecov počas opráv v doku Zobraziť galériu (2)
Ruská lietadlová loď Admirál Kuznecov počas opráv v doku (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - „Admirál Kuznecov“ je jedinou ruskou lietadlovou loďou. Moskva ju mohla využiť vo vojne na Ukrajine – no podľa Kyjeva jej stav nie je dobrý. 305-metrový kolos by mal po modernizácii opäť vyplávať už v roku 2021. Je otázne, či bude v blízkej budúcnosti použitý.

Podľa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby je „Admirál Kuznecov“, jediná ruská lietadlová loď, v takom zlom stave, že sa nemôže ani pohybovať vlastnou silou, ani byť spustená do vody. Ako uvádza tajná služba na svojom telegramovom kanáli, ruská armáda a vedenie lodenice, kde sa v súčasnosti opravuje „Admirál Kuznecov“, sa navzájom snažia obviňovať z „kritického stavu“ lode. Informácie nie je možné nezávisle overiť.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 334 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Admirál Kuznecov" bol spustený v roku 1985 a vstúpil do služby v roku 1991. V roku 2017, po dokončení misie v sýrskej vojne – prvom a zatiaľ jedinom vojenskom nasadení 305-metrového kolosu – mala byť lietadlová loď opravená a kompletne zmodernizovaná. Odvtedy je v lodenici v severoruskom meste Murmansk. V roku 2018 mala loď nehodu pri potopení plávajúceho doku. Zrútil sa aj žeriav a vytvoril veľkú dieru na palube.

O rok neskôr „Admirál Kuznecov“ zachvátil požiar. Dvaja ľudia zomreli a 14 bolo zranených. 22. decembra vypukol na lietadlovej lodi ďalší požiar. Podľa oficiálnych informácií nedošlo k žiadnym škodám ani zraneniam.

Niekoľko priestorov je zaplnených bahnitou vodou

Aby sa pokračovalo v práci na „Admirálovi Kuznecovovi“, bolo nedávno rozhodnuté presunúť loď zo suchého doku do jedného z kotvísk lodenice, informovala ukrajinská tajná služba na Telegrame. Počas prípravy transportu sa však zistilo, že lietadlová loď nie je schopná pohybu vlastnou silou, uviedla ukrajinská tajná služba bez uvedenia zdrojov informácií.

Z tohto dôvodu bol urobený pokus o pohyb lode pomocou remorkérov, čo sa však tiež ukázalo ako nemožné. Stavitelia lodí varovali, že stav „Admirála Kuznecova“ neumožňuje spustenie lode, pretože je veľká pravdepodobnosť, že sa prevráti a potopí. Trup lode bol tiež tak silne skorodovaný, že niekoľko priestorov sa naplnilo bahnitou vodou, čo by následne znemožnilo ďalšiu kontrolu interiéru lode, uviedla ukrajinská spravodajská služba.

VIDEO Jediná ruská lietadlová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Konflikt medzi flotilou a lodenicou

Na tomto pozadí podľa spravodajskej služby vznikol spor medzi lodenicou a vedením ruskej flotily. Ako napísala tajná služba, konfliktné strany sa snažia zo súčasného stavu obviňovať jeden druhého. Velenie flotily podľa Kyjeva uložilo vedeniu lodeníc pokutu jeden a pol miliardy rubľov (asi 20 miliónov eur) za nedodržanie termínov opráv. Vedenie fabriky zasa povedalo, že za žalostný stav lode nemôže lodenica.

"Je veľmi pravdepodobné, že vedenie vojenského oddelenia lodenice, ktoré dohliadalo na prácu, bude uznané vinným," tvrdí ukrajinská tajná služba v príspevku na Telegrame s tým, že dodnes neexistuje ani len hrubý harmonogram návratu lode do služby. Vojnová loď mala opäť vyplávať už v roku 2021. Ruské štátne médiá však už vlani v lete oznámili, že opravy potrvajú minimálne do leta 2024.

Viac o téme: OpravyLietadlová loďRuskoUkrajinaAdmirál Kuznecov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu