Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Leyenová prichádza so žiadosťou: Požaduje spravodlivé vyšetrenie vraždy maltskej novinárky

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyzvala v stredu zodpovedné orgány na Malte, aby zabezpečili "spravodlivé a nezávislé" vyšetrovanie prípadu vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej z októbra 2017.

"Očakávam, že dôjde k spravodlivému a nezávislému vyšetrovaniu bez akékoľvek politického zasahovania, " vyhlásila šéfka exekutívy EÚ počas stretnutia s novinármi v Bruseli. Označila pritom za nevyhnutné, aby boli všetci zodpovední za tento čin čo najskôr postavení pred súd. Maltský premiér Joseph Muscat v nedeľu oznámil, že po 12. januári odstúpi zo svojej funkcie, a to pre narastajúcu kritiku, ktorej čelí v spojitosti s vyšetrovaním vraždy novinárky.

V súvislosti s vyšetrovaním vraždy zatkli 26. novembra šéfa Muscatovej kancelárie Keitha Schembriho a premiér ešte v ten deň oznámil jeho rezignáciu. Z funkcie zároveň odišli ďalší dvaja ministri maltskej vlády. Schembriho neskôr prepustili bez vznesenia obvinení. Príbuzní zabitej novinárky obviňujú Muscata z toho, že dlhodobo kryl Schembriho a ďalšie vplyvné osoby spájané s korupciou.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v stredu informovala, že spoločne s rodinou Caruanovej Galiziovej podali žalobu na parížskej prokuratúre, ktorá sa týka podozrení zo spoluúčasti na vražde, ako aj "aktívnej a pasívnej korupcie". V žalobe sa spomína maltský podnikateľ Yorgen Fenech, Keith Schembri a maltský exminister cestovného ruchu Konrad Mizzi.

Novinárku Caruanovú-Galiziovú, ktorá bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády a miestnych korupčných praktík, zabila v októbri 2017 bomba nastražená v aute. Jej smrť otriasla krajinou a vyvolala na Malte vlnu protestov.
 

Viac o téme: VyšetrenieVraždaUrsula von der LeyenováInvestigatívna novinárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu