Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Otrasné zistenie v prípade vraždy malstkej novinárky: Hlavný podozrivý vedel o vývoji vyšetrovania

Yorgen Fenech Zobraziť galériu (2)
Yorgen Fenech (Zdroj: SITA/AP Photo/Str)

VALLETTA - Podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý je hlavným podozrivým v prípade vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, vo štvrtok pred maltským súdom vyhlásil, že bývalý poradca premiéra Josepha Muscata mu poskytoval podrobnosti o vyšetrovaní prípadu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Magnát Fenech, ktorého zatkli v druhej polovici novembra, keď sa na svojej jachte pokúšal opustiť krajinu, vo štvrtok povedal, že bývalý šéf úradu maltskej vlády Keith Schembri mu poskytoval podrobné pokyny, čo povedať polícii, keby sa ho pýtala na vraždu novinárky Caruanovej-Galiziovej.

Fenech na súde vysvetlil, že so Schembrim sa poznajú od detstva. "Zverovali sme sa jeden druhému a stretávali sme sa zo dvakrát do týždňa," uviedol. "Neustále ma, v reálnom čase, informoval o podrobnostiach vyšetrovania," dodal.

Podľa agentúry AFP Fenech uviedol, že tieto informácie Schembri svojho času získaval údajne od hlavného vyšetrovateľa prípadu novinárkinej vraždy Keitha Arnauda. Takto bol Fenech vopred informovaný aj o zatknutí Vincenta Muscata a bratov Alfreda a Georgea Degiorgiovcov, ktorí sú obvinení z prípravy, nastraženia a aktivovania bombovej nálože v aute, ktorá pred dvoma rokmi zabila známu investigatívnu novinárku.

Yorgen Fenech
Zobraziť galériu (2)
Yorgen Fenech  (Zdroj: SITA/AP Photo/Str)

Nové odhalenia otriasli politickou scénou na Malte

Nové odhalenia vo vyšetrovaní vraždy investigatívnej novinárky otriasli politickou scénou na Malte. O funkciu už prišiel Schembri i minister cestovného ruchu Konrad Mizzi a premiér Muscat bol donútený oznámiť, že podá demisiu. Stane sa tak v januári budúceho roku. Odchod z funkcie oznámil aj minister hospodárstva Chris Cardona, ktorý uviedol, že "sám seba suspenduje".

Kritici premiéra obviňujú, že marí spravodlivosť, aby chránil svojich politických spojencov a spolupracovníkov. Minulý týždeň maltská prokuratúra obvinila Fenecha zo spolupáchateľstva v prípade vraždy novinárky, spoluviny v súvislosti s výbuchom bomby, ktorá ju usmrtila, a členstva v zločineckej organizácii. Samotný Fenech vinu vo všetkých bodoch obžaloby poprel.

Novinárku Caruanovú-Galiziovú, ktorá písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola ostrou kritičkou maltskej vlády, zabila v októbri 2017 bomba nastražená v jej aute. Jej smrť krajinou otriasla a vyvolala protesty. Caruanová-Galiziová z korupcie obviňovala aj Schembriho a exministra Mizziho.

Viac o téme: Vražda novinárkyMaltaDaphne Caruanová-GaliziováYorgen FenechKeith Schembri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu