Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vraždy v Londýne majú autora: K útoku, pri ktorom zomreli dvaja nevinní ľudia a páchateľ, sa prihlásil Daeš

Na snímke muž drží nôž, ktorým páchateľ vraždil na moste London Bridge Zobraziť galériu (2)
Na snímke muž drží nôž, ktorým páchateľ vraždil na moste London Bridge (Zdroj: TASR/@HLOBlog via AP)

LONDÝN - Extrémistická organizácia Daeš sa prihlásila k útoku nožom v Londýne, pri ktorom v piatok zahynuli dvaja ľudia a ďalší traja utrpeli vážne zranenia. Informovala o tom agentúra DPA.

Džihádisti sa k útoku v okolí mosta London Bridge prihlásili prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amák, ktorá označila páchateľa za bojovníka Daešu. Podľa nej išlo o odvetu za účasť Veľkej Británie v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Daešu.

"Osoba, ktorá vykonala londýnsky útok, ...bola bojovníkom Daešu a urobila tak v reakcii na výzvu útočiť na občanov koaličných krajín," píše sa vo vyhlásení agentúry Amák. Páchateľom útoku v okolí mosta London Bridge bol podľa britských médií Usman Khan († 28), ktorého pred niekoľkými rokmi odsúdili za teroristickú trestnú činnosť a vlani ho po odpykaní časti trestu podmienečne prepustili. Policajti Khana krátko po piatkovom útoku zastrelili.


     

Vraždy v Londýne majú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)
 

Podľa správ britských médií bol tento muž napojený na extrémistické islamistické skupiny a po prepustení ho monitorovali za pomoci elektronického náramku.

K útoku došlo necelé dva týždne pred predčasnými parlamentnými voľbami v Británii, ktoré sa majú konať 12. decembra. Britskí politici na čin reagovali dočasným pozastavením svojich predvolebných aktivít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu