Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Putin vyzval Irán, aby prestal obohacovať urán

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Irán, aby zmrazil svoj kontroverzný program obohacovania uránu, uviedol v stredu podľa agentúry Interfax ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Na utorňajšom stretnutí s tajomníkom iránskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť Saídom Džalílím Putin zopakoval svoju "výzvu na zmrazenie programu obohacovania uránu," citovala agentúra Interfax slová ministra Lavrova. Lavrov zároveň vyhlásil, že Rusko nemá žiadne dôkazy o tom, že Irán pred rokom 2003 disponoval programom na vývoj jadrových zbraní.

Jeho slová sú v rozpore so správou amerických tajných služieb pod názvom Národný spravodajský posudok (NIE) zverejnenou tento týždeň, podľa ktorej existuje "vysoká pravdepodobnosť", že Teherán pozastavil svoj jadrový zbrojný program už koncom roka 2003, a tiež "stredná miera pravdepodobnosti", že ho od polovice roka 2007 znova nespustil. Podľa správy NIE boli obvinenia USA v súvislosti s jadrovými ambíciami Iránu počas posledných dvoch rokov prehnané, hoci islamská republika by jadrovú zbraň mohla eventuálne získať do roku 2015.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu