Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bush sa v súvislosti s Iránom dozvedel o veľkom objave

Americký prezident George W. Bush
Americký prezident George W. Bush (Zdroj: ČTK)

WASHINGTON - Americký prezident George W. Bush v utorok vyhlásil, že ohromujúcu zmenu postoja amerických spravodajských služieb, ktoré doteraz predpokladali, že Irán má aktívny jadrový zbrojný program, spôsobil "veľký objav" v auguste.

K charakteru tohto nálezu, ktorý viedol k hĺbkovému prehodnoteniu dôkazov a predpokladov pre posudok pochádzajúci z roku 2005, sa však Bush bližšie nevyjadril.

Mike McConnell, šéf amerických tajných služieb, za Bushom v auguste prišiel s tým, že "majú k dispozícii určité nové informácie". "Nepovedal mi, o aké informácie išlo. Povedal mi, že ich analýza zaberie určitý čas," povedal Bush počas tlačovej konferencii v Bielom dome. Bush a viceprezident Dick Cheney neboli až do stredy oboznámení s novými zisteniami spravodajstva, podľa ktorých Irán svoj jadrový zbrojný program zastavil na jeseň roku 2003. Denník Washington Post s odvolaním sa na zdroj z prostredia tajných služieb priniesol informáciu, že tieto informácie obsahovali záznam odpočutého rozhovoru medzi iránskymi vojenskými veliteľmi.

Bush v utorok vyhlásil, že Irán naďalej predstavuje nebezpečenstvo a odmietol vylúčiť možnosť vojenského útoku, a to i napriek záverom správy National Intelligence Estimate (NIE), ktorá znovu otvorila kontroverziu v súvislosti s iránskym jadrovým programom. Bushovo stanovisko je naďalej neochvejné: "Irán bol nebezpečný, Irán je nebezpečný a Irán bude nebezpečný, ak má k dispozícii know-how potrebné na získanie jadrovej zbrane."

Podľa správy NIE boli obvinenia USA v súvislosti s jadrovými ambíciami Iránu počas posledných dvoch rokov prehnané, hoci islamská republika by jadrovú zbraň mohla eventuálne získať do roku 2015. Irán správu uvítal. Americký prezident Bush ešte v októbri vzniesol víziu 3. svetovej vojny a "jadrového holokaustu", ak sa Iránu podarí získať jadrový arzenál.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu