Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lekári zverejnili správu o desivom prípade aj s odstrašujúcim FOTO! Muža oblízal pes, umrel

Pes Zobraziť galériu (4)
Pes (Zdroj: Journal of Medicine)

BRÉMY – Capnocytophaga canimorsus et sepsis purpura fulminans je krkolomný názov ochorenia, ktoré vás ako milovníka zvierat môže pripraviť o život. Ak dlhodobo trpíte oslabenou imunitou alebo ste práve prekonali infekčnú chorobu, tak pozor, je to síce zriedkavé ochorenie, ale čert nikdy nespí.

Závažné a smrteľné infekcie sa častejšie vyskytujú u pacientov s imunodeficienciou, splenektómiou alebo nadmerným požívaním alkoholu. Podľa média European Journal of Internal Medicine v prípade 63-ročného muža, u ktorého sa vyvinuli príznaky podobné chrípke, sa však zistilo iba to, že v predchádzajúcich týždňoch ho oblízal jeho pes.

Lekári zverejnili správu o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: European Journal of Internal Medicine)

Muž bol infikovaný capnocytophagou canimorsus bez toho, že by ho pes uhryzol.Predtým zdravý muž bol prijatý do nemocnice s trojdňovou anamnézou horúčky a postupujúcou dýchavičnosťou. Nepreukázala sa imunodeficiencia alebo iná typická predispozícia. O deň neskôr sa uňho vyvinuli škvrny na tvári, porucha citlivosti pravej nohy a bolesť svalov dolných končatín.

Pri vyšetrení bolo okrem petechií na spodných končatinách zistené aj škvrnkovité krvácanie, ale bez otvorených rán. Pacient bol pri vedomí, mal horúčku (39 ° C), v pokoji bol dýchavičný, hypoxický. Nemal bolesti hlavy, stuhnutý krk alebo iné príznaky meningitídy.

Laboratórne výsledky však ukázali trombocytopéniu, pacient mal akútne poškodenie obličiek a previezli ho na JIS. Bola stanovená počiatočná diagnóza ťažkej sepsy purpura fulminans a okamžite mu nasadili liečbu klaritromycínom a piperacilínom v dôsledku diferenciálnej diagnostiky leptospirózy. Napriek rozsiahlej intenzívnej lekárskej starostlivosti sa jeho stav rýchlo zhoršil a muž zomrel na multiorgánové zlyhanie.

Lekári zverejnili správu o
Zobraziť galériu (4)

Majitelia domácich miláčikov, ktorí trpia príznakmi podobnými chrípke, by mali, ak sú príznaky neobvyklé, okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Je potrebné zvážiť infekciu Capnocytophaga canimorsus a v prípade purpura fulminans, tmavých fľakov na koži  okamžite začať liečbu antibiotikami.

 

Viac o téme: NemocnicaPesJISLeptospirózaObliznutieMultiorgánové zlyhanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu