Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Heroínová Tereza má nádej na krásne Vianoce: Čaká na zázrak vo väznici

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Profimedia, )

LÁHAUR – Vianoce sú časom splnených prianí. Jedno má aj Tereza, ktorá si v pakistanskej base odpykáva takmer deväťročný trest odňatia slobody za pašovanie heroínu. Na najkrajšie sviatky zimy sa chce vrátiť domov, do Uherského Hradišta. Ak sa obzrieme do nedávnej minulosti, jej želanie nie je nereálne.

Češka Tereza Hlůšková (23) si v marci vypočula zničujúcu správu. Súd v Pakistane ju odsúdil na osem rokov a osem mesiacov väzenia za pašovanie tvrdých drog. Proti rozsudku sa odvolala rovnako ako štátny zástupca, ktorý pre ňu chce doživotný trest. Verdikt odvolacieho súdu by mal padnúť na prelome zimy a jari.  

Blížia sa Vianoce, a možnosť stráviť ich v kruhu rodiny chce aj Tereza. Aká je však šanca, že sa nad ňou pakistanské úrady zmilujú? Tamojší minister spravodlivosti v roku 2016 prepustil po návšteve ženského väzenia Kot Lakhpat, v ktorom sedí aj Češka, na Vianoce 32 väzňov. Tereza sa preto modlí, aby sa obdobná situácia zopakovala.

Tereza H.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/faisalsatti)

Čítajte aj: Zničujúce správy pre Terezu: Jej posledná nádej pominula, v base zrejme oslávi druhé Vianoce

Češkin žalobca bude na odvolacom súde presadzovať, aby Hlůšková dostala doživotie. Je totiž presvedčený, že aj deväť rokov väzenia je za také množstvo heroínu, ktoré jej colníci objavili v kufri, príliš mierny trest. Ak by pri pašovaní prichytili Pakistanca, hrozil by mu trest smrti.

Tereza po vynesení rozsudku.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Terezu Hlůškovú z Českej republiky zadržali pakistanskí colníci na letisku v Láhaure vlani 10. januára. V jej kufri bolo objavených takmer 9 kíl heroínu, ktorý bol ukrytý v dvojitom dne jej kufra. Češka od svojho zadržania trvá na svojej nevine. Sudcu o nej ale nepresvedčila. Tamojší súd ju poslal na osem rokov a osem mesiacov do väzby. Rozsudok je neprávoplatný. Odvolací súd bol v októbri 2019 odročený na neurčito. Mal by byť na prelome zimy a jari.

Viac o téme: PakistanTerezaDrogyPašovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu