Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Uruguaji sa koná druhé kolo prezidentských volieb: Očakáva sa úspech pravice

Žena hlasuje v druhom kole prezidentských volieb v uruguajskom Montevideu
Žena hlasuje v druhom kole prezidentských volieb v uruguajskom Montevideu (Zdroj: SITA/AP Photo/Matilde Campodonico)

MONTEVIDEO - V Uruguaji sa v nedeľu koná druhé kolo prezidentských volieb, od ktorého sa všeobecne očakáva úspech stredopravicového kandidáta Luisa Lacallu Poua, čím by sa v krajine po 14 rokoch ukončila takmer 15-ročná ľavicová vláda. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Lacalle Pou (46), niekdajší senátor a syn bývalého uruguajského prezidenta Luisa Alberta Lacallu, sa v druhom kole volieb stretol s Danielom Martínezom (62), bývalým starostom uruguajskej metropoly Montevideo. Lacalle Pou je kandidátom Národnej strany (PN), Martínez je kandidátom vládnucej strany Široký front (FA).

V prvom kole prezidentských, resp. všeobecných volieb, ktoré sa konali 27. októbra, získal Martínez 39 percent hlasov, zatiaľ čo Pou 29 percent. Konzervatívni kandidáti, ktorí vypadli zo zápasu o post hlavy štátu, sa však postavili za Lacallu Poua, čo mu dáva šancu na celkové víťazstvo.

Stúpenci FA pripisujú strane zníženie chudoby a progresívne sociálne metódy. Uruguajská spoločnosť je spomedzi krajín Latinskej Ameriky považovaná za jednu z najrovnostárskejších. Uruguaj, kde žije 3,5 milióna obyvateľov, nemá prakticky žiadnu extrémnu chudobu a jeho stredná trieda je najväčšou v celom regióne; predstavuje viac než 60 percent uruguajskej populácie.

Mnoho obyvateľov však teraz chce FA nahradiť, pretože sa v krajine zvýšila kriminalita a ekonomika stagnuje. Odchádzajúci prezident Tabaré Vázquez, ktorý zastával prezidentský úrad aj v rokoch 2005-10, sa na základe ústavy už nemohol uchádzať o druhé po sebe nasledujúce funkčné obdobie.

Hlasovať môže približne 2,7 milióna oprávnených voličov, dopĺňa tlačová agentúra Reuters. Volebné miestnosti sa zatvoria o 19.30 h miestneho času (23.30 SEČ), pričom prvé výsledky začnú prichádza zhruba o hodinu nato.

Viac o téme: Prezidentské voľbyPravicaUruguajLuis Lacalle PouDaniel Martínez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu