Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

EÚ odloží brexit do februára, ak Briti neratifikujú dohodu: Škótsko a Wales chcú referendum

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Európska únia bude súhlasiť s odložením brexitu do februára 2020, ak britský premiér Boris Johnson nedokáže v priebehu najbližšieho týždňa presadiť v parlamente dohodu vyrokovanú s Bruselom. Informovali o tom v nedeľu večer britské noviny The Sunday Times.

Odloženie brexitu by bolo flexibilné, teda Spojené kráľovstvo by mohlo vystúpiť z EÚ aj skôr - 1. alebo 15. novembra, v decembri alebo v januári -, ak by revidovanú dohodu britskí poslanci ratifikovali pred novým stanoveným termínom, uviedli noviny s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Žiadne rozhodnutie zo strany EÚ však podľa správy nebude urobené skôr, než budú mať vlády členských krajín šancu posúdiť vyhliadky na schválenie dohody o vystúpení v britskom parlamente pred utorkom tohto týždňa.

Diplomati a predstavitelia EÚ v nedeľu pre agentúru Reuters povedali, že v závislosti od ďalšieho vývoja v Londýne by brexit mohol byť odložený o mesiac, teda do konca novembra, alebo aj o pol roka alebo dlhšie.

Škótsko a Wales požiadali EÚ o odklad brexitu s cieľom uskutočniť referendum

Waleský prvý minister Mark Drakeford a škótska premiérka Nicola Sturgeonová v pondelok požiadali Európsku radu o odklad brexitu dostatočne dlhý na to, aby sa mohlo uskutočniť druhé referendum o odchode Británie z EÚ. Informovala o tom na svojej stránke stanica Sky News.

"Vlády oboch našich krajín a aj zákonodarcovia podporujú takéto referendum a zotrvanie Británie v EÚ," uvádza sa v listoch adresovaných predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. V prvom referende, ktoré sa konalo v roku 2016, zahlasovalo za vystúpenie z EÚ 52 percent Britov.

Termín brexitu musí byť posunutý, aby waleský i škótsky parlament mohli dôkladne preštudovať dohodu o odchode vyjednanú britským premiérom Borisom Johnsonom, uvádza BBC. Drakeford a Sturgeonová podľa BBC tvrdia, že v období zostávajúcom do plánovaného brexitu (31. októbra) nie je dostatok času na to, aby poslanci oboch parlamentov "splnili svoje ústavné povinnosti".

Po tom, ako v sobotu britský parlament neschválil revidovanú dohodu o odchode Británie z EÚ, na základe uznesenia prijatého poslancami v septembri tohto roka bol britský premiér Boris Johnson nútený požiadať o trojmesačný odklad termínu brexitu. Ten bol stanovený na 31. októbra, hoci pôvodne mala Británia opustiť Úniu už 29. marca.

Európska komisia (EK) v pondelok uviedla, že samotná skutočnosť, že premiér Johnson nepodpísal list, v ktorom jeho vláda žiada o trojmesačný odklad termínu brexitu, nemá vplyv na platnosť tohto dokumentu a Európska únia žiadosť posúdi.

Francúzi vyhlásili, že na odklad brexitu musí byť dobrý dôvod

Francúzska štátna tajomníčka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová nevylúčila, že Európska únia schváli nový odklad vystúpenia Británie pod podmienkou, že Londýn jasne vysvetlí dôvody svojej žiadosti. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

De Montchalinová pre francúzsku spravodajskú televíznu stanicu BFM TV povedala, že "nový odklad brexitu sa neuskutoční bez podmienok a bez odôvodnenia", ako sú napríklad parlamentné voľby alebo nové referendum o brexite.

Námestníčka uviedla, že Francúzsko nechce, aby situácia po vypršaní súčasného konečného termínu brexitu, stanoveného na 31. októbra, "trvala večne". Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa ešte cez víkend telefonicky rozprával s britským premiérom Borisom Johnsonom, vyzval na urýchlené vyjasnenie postoja Spojeného kráľovstva. Vo vyhlásení Macron uviedol, že odklad "nie je v záujme žiadneho tábora".

Britský premiér Johnson poslal so sebazaprením v sobotu neskoro večer do Bruselu list, v ktorom žiada o odklad konečného termínu brexitu. Johnson tak urobil po tom, čo britský parlament v ten deň zabrzdil jeho pokus o presadenie novej "rozvodovej" dohody s EÚ a nehlasoval o nej.

Viac o téme: DohodaOdkladBoris JohnsonBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu