Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový vodca extrémistickej organizácie Daeš: Spojené štáty presne vedia, kto to je

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že Spojené štáty presne vedia, kto je nový vodca extrémistickej organizácie Daeš. Informovala o tom agentúra AFP.

"Daeš má nového vodcu. Vieme presne, kto to je," napísal na Twitteri americký prezident necelý týždeň po tom, čo počas operácie komanda amerických špeciálnych síl na severozápade Sýrie zahynul doterajší vodca Daeš abú Bakr Baghdádí. Islamský  štát vo štvrtok Baghdádího smrť potvrdil a oznámil meno jeho nástupcu, ktorým sa stal abú Ibráhím al-Hášimí al-Kurajší, pričom podľa AFP ide o relatívne neznámu osobu.

Koordinátor boja proti terorizmu amerického ministerstva zahraničných vecí Nathan Sales totiž v súvislosti s al-Hašímím povedal, že USA totožnosť "nového vodcu, jeho úlohu a organizáciu, z ktorej prišiel, skúmajú""Budeme túto organizáciu aj naďalej vystavovať neúprosnému tlaku," povedal na tlačovej konferencii Sales, pričom dodal, že USA Daeš zničia bez ohľadu na to, kto bude stáť na jeho čele.

Doterajší vodca Daeš Baghdádí zahynul minulú nedeľu počas operácie amerických síl na severozápade Sýrie. Podľa prezidenta Trumpa odpálil na sebe samovražednú vestu počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj svoje tri deti. Operácia sa odohrala pri malej dedine Báríšá v sýrskej severozápadnej provincii Idlib, iba päť kilometrov od sýrsko-tureckej hranice.

Viac o téme: USADaeš. Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu