Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecko pokračuje v postupnom boji proti Daeš: Najnovšie kroky polície hovoria za všetko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Turecká polícia zatkla vo štvrtok 17 cudzincov podozrivých z napojenia na extrémistickú organizáciu Daeš. Informovala o tom turecká štátna agentúra Anadolu. Sedemnásť osôb, ktorých občianstvo nebolo zverejnené, zatkli v tureckom hlavnom meste Ankara a príslušníci protiteroristickej polície ich odviedli na vypočúvanie.

Turecko v posledných dňoch zdôrazňuje, ako po smrti vodcu Daeš abú Bakra Baghdádího úspešne zasahuje proti tejto džihádistickej organizácii. Baghdádí sa vyhodil do vzduchu počas operácie americkej špeciálnej jednotky v noci na 27. októbra v provincii Idlib ležiacej na severozápade Sýrie.


Príďte na Tomáš Klus 2019 - Klusymfonie.


Tureckí predstavitelia oznámili, že tento týždeň zatkli Baghdádího sestru, a informovali tiež, že od vlaňajška zadržiavali jeho manželku. Prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok uviedol, že členovia Baghdádího sprievodu sa pokúšali vstúpiť na územie Turecka a niekoľkých z nich zatkli. Ich počet sa blíži "dvojcifernému číslu", povedal Erdogan.

Všetko zmenila séria útokov v Turecku

V prvých rokoch konfliktu v Sýrii, keď Turecko dávalo najavo, že si želá zvrhnutie tamojšieho prezidenta Bašára Asada, bolo obviňované, že nebráni džihádistom v prekračovaní svojej hranice. To sa zmenilo po sérii útokov Daeš na území Turecka a Ankara sa v roku 2015 pridala ku koalícii proti Daeš vedenej Spojenými štátmi.

abú Bakra Baghdádího
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Al-Furqan media via AP, File)

Turecko je v posledných týždňoch znovu obviňované, že vojenskou operáciou proti kurdským milíciám na severe Sýrie oslabuje boj proti Daeš. Práve kurdskí bojovníci boli hlavnou silou v bojoch proti IS a zohrali aj dôležitú úlohu pri zistení miesta pobytu Baghdádího.

Viac o téme: Polícia TureckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu